Na dne Tichého oceána objavili najhlbšie žijúceho živočícha.Twitter/victorvescovo/
StoryEditor

FOTO Neznámy druh slimáka prepísal rekord. Vedci ho objavili na dne oceánu v hĺbke, ktorá drví ľudské kosti

Michal Čiernik05.04.2023., 10:00h

Výskumníci pomocou autonómneho hlbokooceánskeho plavidla zaznamenali neznámy druh slimákov.

Lajkuj Brainee.sk na

V úplnej tme, s výnimkou svetla vrhaného na dno priekopy pomocou autonómneho plavidla, bol neznámy druh slimákov zaznamenaný v rekordnej hĺbke až 8 336 metrov. Ide o slimáka z rodu Pseudoliparis, ktorý na prvý pohľad pripomína veľkú strašidelnú žubrienku, uvádza NBC News.

Nový rekord

Vedci ho objavili v priekope Izu-Ogasawara južne od Japonska počas dvojmesačnej plavby spoločnej austrálsko-japonskej vedeckej expedície. Rekordný objav bol súčasťou desaťročného výskumu najhlbších populácií rýb na svete, ktorý uskutočnili University of Western Australia a Tokio University of Marine Science and Technology.

image

Vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na dva kusy, z malej škáry vzniknú dve pevniny

Objav záhadného hlbokomorského tvora prekonal rekord, ktorý predtým držali slimáky objavené v Mariánskej priekope, v roku 2017 z 8 178 metrov. V roku 2014 zase hlbinného slimáka natočili v hĺbke 8 143 metrov expedičným tímom vedeným morskými vedcami z University of Hawaii.

 „Strávili sme vyše 15 rokov skúmaním týchto hlbinných slimákov. Maximálna hĺbka, v ktorej dokážu prežiť je skutočne ohromujúca,“ uviedol v pondelok vo vyhlásení Alan Jamieson, riaditeľ výskumného centra hlbokého mora Minderoo-UWA .

Najhlbšie chytený živočích

Na pozoruhodných záberoch zverejnených v nedeľu je možné vidieť množstvo priesvitných rýb bez šupín s krídlovými plutvami a úhorím chvostom, ktoré plávajú v čiernej priepasti, osvetlenej reflektorom z kamery s návnadou. Okamžite nebolo jasné, aké veľké ryby boli.

image

Hlbinný slimák chytený v rekordnej hĺbke 8022 metrov.

Twitter/victorvescovo/

Niekoľko dní po nafilmovaní rýb tím chytil dva slimáky do pascí nastražených v hĺbke 8 022 metrov v priekope Izu-Ogasawara. Tieto slimáky boli prvými rybami, ktoré boli zozbierané z hĺbok väčších ako osem-tisíc metrov, uvádza sa vo vyhlásení.

image

Vedec má prežiť v bunkri na dne Atlantického oceánu 100 dní. Testuje nové technológie, ktoré sa využijú na Marse

„Na jednej strane prirovnávame dno oceánov za temné strašidelné miesto. V skutočnosti však tvorí väčšinu povrchu našej planéty,“ povedal Jamieson pre agentúru Reuters. „Preto by sme sa mali týchto hlbín prestať báť a snažiť sa ich objavovať a pochopiť,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:26