Ilustrácia našej planéty.Pixabay
StoryEditor

Zásadný rozkol medzi vedcami. Kým jedni hovoria o novej epoche našej planéty, iní hovoria, že je to nezmysel

Miroslav Kamody07.03.2024., 11:30h

Mala to byť hotová vec, nakoniec sa však vedci absolútne nezhodli. Čo to však pre nás znamená?

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo sme ti aj na našom webe priniesli informáciu o tom, že naša planéta po 12-tisíc rokoch vstupuje do novej éry. Dostala názov antropocén a odkazuje na absolútnu dominanciu človeka nad Zemou - od rýchleho poklesu biodiverzity až po zvýšenie teploty planéty spaľovaním fosílnych palív.

Ako píše portál The Conversation, takéto masívne planetárne zmeny sa nezačali naraz na žiadnom mieste alebo v jednom čase. Preto bolo kontroverzné, keď po viac ako desaťročí štúdií a diskusií medzinárodný výbor vedcov – Pracovná skupina pre antropocén – navrhol označiť antropocén ako epochu v geologickej časovej škále, ktorá sa začala presne v roku 1952.

image

Naša planéta po 12-tisíc rokoch vstupuje do novej epochy. Čo je antropocén a ako sme k nemu prispeli my?

Väčšina bola proti

Markerom bol rádioaktívny spad z testov vodíkovej bomby. Dňa 4. marca 2024 komisia zodpovedná za rozpoznávanie časových jednotiek v našom poslednom období geologického času – Subkomisia pre kvartérnu stratigrafiu – zamietla tento návrh, pričom 12 z 18 členov hlasovalo proti.

„Toto sú vedci, ktorí sú najväčšími expertmi na rekonštrukciu histórie Zeme z dôkazov v horninách. Zistili, že pridanie antropocénnej epochy – a ukončenie epochy holocénu – nebolo podporované štandardmi používanými na definovanie epoch. Aby bolo jasné, toto hlasovanie nemá žiadny vplyv na drvivý dôkaz, že ľudské spoločnosti skutočne transformujú túto planétu,” hovorí Erle C. Ellis, profesor geografie a environmentálnych systémov na University of Maryland.

Ako ekológ, ktorý študuje globálne zmeny, pôsobil v pracovnej skupine pre antropocén od jej začiatku v roku 2009 až do roku 2023. „Odstúpil som, pretože som bol presvedčený, že tento návrh definoval antropocén tak úzko, že by poškodil širšie vedecké a verejné chápanie.”

image

Planéta Zem z vesmíru

Unsplash/NASA

Štvrť storočia známy termín

Podľa neho tento návrh spojením začiatku ľudského veku s takouto nedávnou a zničujúcou udalosťou – jadrovým spadom – riskoval zasiatie zmätku o hlbokej histórii toho, ako ľudia transformujú Zem, od klimatických zmien a straty biodiverzity až po znečistenie plastmi a odlesňovanie tropických oblastí.

V rokoch, odkedy v roku 2000 zaviedol termín antropocén nositeľom Nobelovej ceny za atmosférický chemik Paul Crutzen, čoraz viac definuje našu dobu ako vek planetárnej transformácie spôsobenej človekom. Crutzen pôvodne navrhol, aby sa antropocén začal v druhej polovici 18. storočia ako produkt priemyselného veku. Poznamenal tiež, že stanovenie presnejšieho dátumu začiatku by bolo „ľubovoľné“.

Podľa geológov žijeme my ľudia v epoche holocénu asi 11 700 rokov, teda od konca poslednej doby ľadovej. Ľudské spoločnosti začali ovplyvňovať biodiverzitu a klímu Zeme prostredníctvom poľnohospodárstva pred tisíckami rokov. Tieto zmeny sa začali zrýchľovať asi pred piatimi storočiami s koloniálnou zrážkou starého a nového sveta.

image

Zánik ľudstva sa nezadržateľne blíži. Vedci odhalili 14 spôsobov, ako sa môže udiať - väčšina je už v procese

A ako poznamenal Crutzen, klíma Zeme sa skutočne začala meniť s rastúcim využívaním fosílnych palív v priemyselnej revolúcii, ktorá sa začala koncom 18. storočia.

Zlatý hrot

„Zdôvodnenie návrhu definovať antropocénnu epochu začínajúcu okolo roku 1950 pochádzalo z ohromujúcich dôkazov, že mnohé z najdôslednejších zmien ľudského veku sa v tom čase dramaticky posunuli nahor v takzvanom „veľkom zrýchlení“, ktoré identifikoval klimatický vedec Will Steffen a iní,” vysvetľuje odborník.

Rádioizotopy ako plutónium z testov vodíkových bômb uskutočnených približne v tom čase zanechali jasné stopy v pôde, sedimentoch, stromoch, koraloch a iných potenciálnych geologických záznamoch na celej planéte.

image

Planéta Zem z vesmíru

Unsplash/NASA

Vrchol plutónia v sedimentoch jazera Crawford v Ontáriu v Kanade – vybraný ako „zlatý hrot “ na určenie začiatku antropocénnej epochy – je dobre vyznačený vo výnimočne čistom zázname sedimentov dna jazera. Prečo bola teda epocha antropocénu odmietnutá? A čo sa stane teraz?

Dohodu nečakajme

„Ak existuje jeden hlavný dôvod, prečo geológovia odmietli tento návrh, je to ten, že jeho nedávny dátum a malá hĺbka sú príliš úzke na to, aby obsiahli hlbšie dôkazy o planetárnych zmenách spôsobených ľuďmi. Ako napísal geológ Bill Ruddiman a iní v Science Magazine v roku 2015: ‚Naozaj má zmysel definovať začiatok éry ovládanej ľuďmi tisícročia po tom, čo bola väčšina lesov v orných oblastiach vyrúbaná pre poľnohospodárstvo?’“

Diskusie o antropocénnej epoche sa ešte neskončili. Je však veľmi nepravdepodobné, že by v dohľadnej dobe došlo k oficiálnemu vyhláseniu epochy antropocénu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:46