SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov.X/Spacex/
StoryEditor

SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu?

Michal Čiernik05.03.2024., 09:00h

Najbližšie mesiace nás čaká ohnivý dážď satelitov. Muskov SpaceX chce zlikvidovať stovku svojich vesmírnych zariadení kvôli poruche.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť SpaceX Elona Muska oznámila, že v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov zlikviduje 100 satelitov Starlink po tom, čo objavila konštrukčnú chybu, ktorá môže spôsobiť ich zlyhanie. Namiesto toho, aby hrozilo nebezpečenstvo pre iné kozmické lode, SpaceX tieto satelity nasmeruje do atmosféry, kde by mali zhorieť.

image

Čo by sa stalo s našou planétou, keby na päť sekúnd stratí kyslík? Katastrofu takých rozmerov si ani nedokážeš predstaviť

Vedci zaoberajúci sa atmosférou však bijú na poplach. Podľa nich môžu takéto vesmírne akcie ešte viac zhoršiť klimatickú krízu. Nedávna štúdia totiž odhalila potencionálne škodlivé kovy poškodzujúce ozónovú vrstvu z kozmickej lode.

Vesmírny odpad

Relatívne nízka obežná dráha Zeme, kde sa nachádzajú satelity monitorujúce Zem, je čoraz viac preťažená – samotný Starlink má na obežnej dráhe viac ako 5 000 kozmických lodí.

Odstraňovanie odpadu je preto prioritou pre vesmírny sektor. Novo vypustené kozmické lode dokonca musia byť odstránené z obežnej dráhy do 25 rokov.

Satelity na nižšej obežnej dráhe sú zvyčajne navrhnuté tak, aby využili akékoľvek zostávajúce palivo a zemskú gravitáciu na opätovný vstup do atmosféry. Pri riadenom návrate kozmická loď vstúpi do atmosféry vo vopred nastavenom čase, aby pristála v najodľahlejšej časti Tichého oceánu v Point Nemo, takzvanom cintoríne kozmických lodí. Pri nekontrolovanom opätovnom vstupe sú kozmické lode ponechané na takzvaný „prirodzený zánik“ a teda zhoria v atmosfére.

NASA a Európska vesmírna agentúra preferujú práve túto formu likvidácie. Nepovažujú totiž spaľovanie satelitov pri opätovnom vstupe za vážnu hrozbu pre životné prostredie.

Dopad na ozónovú vrstvu

Dnes už vieme, že strata ozónu je spôsobená ľudskými priemyselnými plynmi, ktoré sa spájajú s prírodnými a vysoko sa nachádzajúcimi polárnymi stratosférickými oblakmi. Povrchy týchto éterických oblakov fungujú ako katalyzátory, ktoré premieňajú neškodné chemikálie na aktívnejšie formy, ktoré môžu rýchlo ničiť ozón.

Vedec Dan Cziczo spoluautor nedávnej štúdie, ktorá našla látky poškodzujúce ozónovú vrstvu v stratosfére vysvetľuje, že je potrebné zistiť, do akej miery tieto nové častice z kozmickej lode pomôžu pri tvorbe stratosferických oblakov ničiacich ozón.

Nedostatok údajov

Teóriu či pálenie satelitov skutočne negatívne ovplyvňuje našu atmosféru, však kazí málo vedeckých štúdií. Podľa staršieho výskumu z roku 2021 astrofyzici tvrdia, že častice oxidu hlinitého z kozmickej lode spôsobia chemické reakcie v atmosfére, ktoré by pravdepodobne mohli spustiť deštrukciu ozónu.

To, čo na sto percent vieme je, že častice z kozmických lodí v stratosfére skutočne sú. Čo to však konkrétne znamená pre ozónovú vrstvu alebo klímu, však stále nie je známe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:02