Vďakivzdanie na vesmírnej stanici v roku 2020.Twitter/noguchi, Soichi/
StoryEditor

Rozmýšľal si niekedy, čo jedia astronauti vo vesmíre? Na Deň vďakyvzdania im prichystajú aj intergalaktický koláč

Michal Čiernik23.11.2023., 13:00h

Ak si si myslel, že astronauti jedia na vesmírnej stanici len nechutné a stále rovnaké proteinové sáčky, tento článok ťa vyvedie z omylu. Dnešné Vďakyvzdanie oslávia na vesmírnej stanici naozaj luxusným menu.

Lajkuj Brainee.sk na

Vesmírne potraviny prešli za posledných 60 rokov vesmírnych letov dlhú cestu. Astronaut John Glenn ako prvý dokázal, že v bezváhovom prostredí je možné prehĺtať a tráviť. Astronauti z programu Mercury jedli pyré so skúmavky a kocky suchého mäsa. Počas misií Gemini sa do obehu dostali potraviny a nápoje v prášku.

S mesačným programom Apollo však prišla možnosť rehydratovať a ohrievať jedlo horúcou vodou, čo vesmírnej gastronómii otvorilo nové obzory.

Takmer michelinské menu

Súčasnej posádke poslala NASA pomocou kozmickej lodi SpaceX Dragon 9. novembra, rôzne kulinárske špeciality spolu s takmer tromi tonami ostatných zásob, uvádza portál Mashable. Raketa štartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Cape Canaveral na Floride a o dva dni neskôr zakotvila v obrovskom vesmírnom laboratóriu.

image

Budúcnosť ľudského rozmnožovania vo vesmíre. Vedci plánujú v kozme umelo oplodniť vajíčko v inkubátore

Americká vesmírna agentúra poslala súpravu čerstvých potravín, ktorá obsahovala pomaranče, jablká, cherry paradajky a mrkvu. Vrámci predjedla by však astronauti mohli začať s dvoma špeciálnymi syrovými misami, vo forme švédskych stolov.

To však nie je všetko, povedala Dana Weigelová, zástupkyňa manažéra NASA pre vesmírnu stanicu. „Keďže sme v období sviatkov, máme pre posádku niekoľko špeciálnych sviatočných pochúťok,“ povedala počas tlačovej konferencie pred štartom. „Posielame im čokoládu, tekvicové kapučíno, ryžové koláčiky, moriaka, kačicu, prepelicu, morské plody, brusnicovú omáčku a mochi,“ dodala.

Áno, čítaš správne, a k tekvicovému kapučínu majú na palube dokonca špeciálny sci-fi pohár.

Vďakyvzdanie vo vesmíre

Prvý Deň vďakyvzdania vo vesmíre sa konal 22. novembra 1973. Astronauti Skylab 4 Gerald P. Carr, Edward G. Gibson a William R. Pogue boli v čase sviatku vo vesmíre iba týždeň. Gibson a Pogue absolvovali takmer sedemhodinovú prechádzku do vesmíru, zatiaľ čo Carr podľa NASA zostal v Multiple Docking Adapter bez prístupu k jedlu. Všetci traja museli vynechať obed, a tak si dali dve jedlá na večeru. Ani jedno z nich však nezahŕňalo žiaden špeciálny sviatočný pokrm.

image

Vďakyvzdanie počas Expedition 3 v roku 2001.

Nasa/

Posádka Expedition 1 - William M. Shepherd, Jurij P. Gidzenko a Sergej K. Krikaliev - bola prvou posádkou, ktorá v roku 2000 na palube ISS slávila Deň vďakyvzdania. Oslávila ho šunkou a údeným moriakom. Odvtedy astronauti oslavujú Deň vďakyvzdania vo vesmíre pravidelne. Postupom času sa jedlá stali trochu komplikovanejšími a zahŕňali zemiakovú kašu, zelenú fazuľku či čučoriedkový koláč.

Ak sa ti už zbiehajú slinky, počkaj, kým uvidíš, ako sa moriak vo vesmíre skutočne pripravuje. V nasledujúcom videu astronauti predvádzajú, ako sa na vesmírnej stanici pripravuje balenie morčacích tetrazzini. Vrecko je pripojené k stroju, ktorý plní dehydrované potraviny horúcou vodou. Vrecko sa odloží, aby sa voda úplne vstrebala, a potom sa rozreže na konzumáciu.

Súčasťou Expedition 70, ktorá sa začala 27. septembra, sú veliteľ Európskej vesmírnej agentúry Andreas Mogensen a letoví inžinieri NASA Jasmin Moghbeli a Loral O‘Hara. Pridávajú sa k nim aj kozmonauti Konstantin Borisov, Oleg Kononenko a Nikolaj Čub a astronaut Japonskej agentúry pre výskum vesmíru Satoši Furukawa. Na palube stanice budú až do jari, pričom budú študovať mikrogravitáciu a skúmať zdravie srdca, liečbu rakoviny a vesmírne výrobné techniky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:11