Ilustrácia našej planéty.Pixabay
StoryEditor

Čo by sa stalo s našou planétou, keby na päť sekúnd stratí kyslík? Katastrofu takých rozmerov si ani nedokážeš predstaviť

Miroslav Kamody12.11.2023., 10:00h

Stačí päť sekúnd bez kyslíka a svet, ako ho poznáme, by nenávratne zmysel. Čo všetko by sa udialo?

Lajkuj Brainee.sk na

Ako dlho vydržíš zadržať dych? Bude to len do minúty alebo sa nebodaj dostaneš aj nad ňu? Tak či onak, zadržať dych na päť sekúnd by nemalo robiť problém nikomu. Pokiaľ teda nie si celá planéta. Ako píše portál LadBible, na sociálnej sieti TikTok sa objavilo video, ktoré ukazuje, čo by sa stalo so Zemou, keby na niekoľko sekúnd náhle stratila kyslík.

Ak keď je nemožné, aby zemská atmosféra z ničoho nič prišla na päť sekúnd o kyslík, pokiaľ by sa tak teoreticky stalo, následky by boli devastačné. Andrew Cote, vedec z University British Columbia, napísal na platformu Quora, čo by sa približne stalo.

Peklo na Zemi

Po prvé, všetci by sme sa spálili, pretože ozónová vrstva nad nami je tvorená molekulárnym kyslíkom a ten nás chráni pred veľkým množstvom UV žiarenia prichádzajúceho zo Slnka. Spaľovacie motory potrebujú kyslík, aby pokračovali v chode, takže by sa všetky zastavili.

To nemusí byť veľký problém, ak sedíš v aute a čakáš na zelenú na semaforoch, no ak si v lietadle alebo idúcom kamióne na diaľnici, veľmi rýchlo by si si to všimol. Fascinujúce je, že Cote hovorí, že každý kúsok nezvareného kovu by sa k sebe okamžite zvaril, keďže kov je väčšinou potiahnutý vrstvou oxidácie, takže bez tohto kyslíka by sa spojil bez kvapalného štádia.

image

V tropických pralesoch je tak horúco, že listy stromov nie sú schopné fotosyntézy. Ako to ohrozí našu planétu?

A čo fyzika? Tvoje vnútorné ucho by explodovalo, pretože by si stratil značné množstvo tlaku vzduchu. Všetci by sme tak ohluchli. Lepšie by na tom neboli ani budovy, ktoré su postavené z betónu (čiže takmer všetky). Betón je viazaný kyslíkom a bez neho si neudrží pevnosť. Všetko okolo teba by sa jednoducho rozsypalo.

Zmenu v dýchaní by sme si ani nevšimli

K uvažovaniu nad svetom bez kyslíka sa pripojil aj Geoffrey Widdinson, procesný inžinier z Texasu. „Pokiaľ ide len o dýchanie, pravdepodobne by sme si to nevšimli. Naše telo nedokáže rozpoznať nedostatok kyslíka, dokážeme zistiť iba vysoké hladiny oxidu uhličitého. Pokiaľ sa nám CO2 nehromadí v krvi, nemáme pocit, že sa dusíme,” vysvetľuje.

„V skutočnosti by to bolo, k sklamaniu, úplne nedramatické. Fenomén, že sto miliónov áut naraz zastaví, by si získal určitú pozornosť a ľudia, ktorí monitorujú tlak vzduchu, by si tam všimli výkyvy, ale nikdy by sme nezistili príčinu a nakoniec by sme na to len pokrčili plecami,“ dodal.

image

Planéta Zem

Unsplash

Veľký tresk

Najdesivejší fakt do debaty však vniesol Khannan Sundar, inžinier so špecializáciou na počítačovú vedu na BITS Pilani v Indii. „Mnohé z odpovedí na túto otázku sa zamerajú na to, čo sa stane počas týchto piatich sekúnd, ale potom by došlo k obrovskému výbuchu v dôsledku oxidácie všetkých oceánov, ktoré boli premenené na vodík (a akúkoľvek exotermickú oxidáciu). Takže Zem by sa náhle na päť sekúnd extrémne ochladla, po ktorých by nasledoval Veľký tresk.“

Ľudia na internete zostali zdesení a písali, že si nevedia predstaviť katastrofu, ktorá by nastala. Môžeme ťa však upokojiť - nič také sa s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nestane. Pravdepodobne...

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:56