Fotograf zachytil vôbec prvú snímku páriacich sa veľrýb.X/Iflsciense/
StoryEditor

Fotografi zachytili vôbec prvú snímku páriacich sa veľrýb. Na ich prekvapenie išlo o dvoch samcov

Michal Čiernik29.02.2024., 10:00h

Pri pobreží Maui na Havaji bola po prvý raz zaznamenaná kopulácia dvoch vráskavcov dlhoplutvých. Aj keď je toto pozorovanie samo o sebe pozoruhodné, tento príbeh má zaujímavý zvrat, stretnutie totiž zahŕňalo dvoch samcov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vráskavce dlhoplutvé boli už dlho predmetom výskumníkov kvôli ich zložitému sociálnemu správaniu, úzko súvisiaceho s reprodukciou. Napriek tomu, že sexuálne správanie týchto cicavcov bolo už desaťročia intenzívne študované, zostáva väčšinou záhadou, dokonca aj pre odborníkov na veľryby. Podmorské obri si totiž svoj intímny život dôkladne strážia.

image

Vedci skúmali homosexuálne správanie u 1500 zvieracích druhov. Je bežnejšie a prirodzenejšie, ako si myslíš

Výskumníčka Pacific Whale Foundation Stephanie Stack bola kontaktovaná dvomi fotografmi z Maui so žiadosťou o radu týkajúcu sa jedinečného stretnutia, ktoré zdokumentovali pri rekreačnej plavbe loďou. To, na čo narazili, bolo bezprecedentné pozorovanie. Prevratné fotografie, ktoré zachytili Krannichfeld a Romano, poskytujú jedinečný pohľad do súkromného života týchto majestátnych morských cicavcov. „Tento objav spochybňuje naše predpojaté predstavy o správaní veľrýb. Aj keď už dlho poznáme zložité sociálne štruktúry týchto neuveriteľných tvorov, byť svedkom kopulácie dvoch samcov veľrýb po prvýkrát je jedinečná a pozoruhodná udalosť,“ prezradila Stack pre IFLSciense.

Unikátny objav

K pozorovaniu došlo, keď fotografi na palube súkromnej lodi, ktorá sa nachádza približne dva kilometre západne od krátera Molokini, uvideli dvoch blížiacich sa vráskavcov. Jedna veľryba bola viditeľne pochudnutá a pokrytá parazitmi, vykazovala známky zlého zdravotné stavu čo priťahlo pozornosť fotografov. 

Čo však nečakali bolo správanie druhej veľryby. Tá sa opakovane približovala k prvému vráskavcovi, pomocou prsných plutiev si ju pridržiavala a snažila sa o pohlavný styk. Obe veľryby niekoľkokrát oboplávali loď, čo fotografom umožnilo starostlivo zdokumentovať udalosť. Okrem toho, že oba živočíchy boli samce, tak aj fakt, že jeden z nich bol evidentne chorý, dodáva tomuto jedinečnému pozorovaniu ďalšiu vedeckú rovinu.

Hoci ide o prvý prípad homosexuality u vráskavcov dlhoplutvých, homosexuálne správanie je v živočíšnej ríši bežné a je dobre zdokumentované u mnohých ďalších morských cicavcov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 13:32