Vedci skúmali homosexuálne správanie u 1500 zvieracích druhov.Facebook/estación Experimental De Zonas Áridas/
StoryEditor

Vedci skúmali homosexuálne správanie u 1500 zvieracích druhov. Je bežnejšie a prirodzenejšie, ako si myslíš

Michal Čiernik07.10.2023., 11:00h

Štúdia zistila, že od lemurov cez opice, pavúky, ryby až po rôzne druhy vtákov je homosexuálne správanie bežnou normou, ktorá sa vyskytuje u väčšiny zvierat. Takéto správanie je rovnako bežné u samíc aj samcov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci zo španielskeho inštitútu Estación Experimental de Zonas Áridas (Experimentálna stanica aridnej zóny, ktorá sa venuje skúmaniu krajiny, ekosystémov a biológie v suchých a polosuchých oblastiach), vytvorili databázu o homosexuálnych prejavoch vo zvieracej ríši. 

Výskumníci študovali homosexuálne akty u viac ako 1500 druhov a dospeli k záveru, že prejavy rovnakého pohlavia sa opakovane vyvíjali, aby zvýšili sociálne väzby a znížili konflikty. Zistili, že homosexuálne správanie je rovnako bežné u samíc ako u samcov.

Homosexuálne správanie pozorovali ako u bezstavovcov, napríklad hmyz a háďatká, tak aj u stavovcov vrátane obojživelníkov, plazov a primátov.

Evolučný hlavolam

Vo svojej štúdii potom sledovali vývoj tohto správania, ktoré vedci nazývajú „darwinovský paradox“. Ten rieši otázku, prečo zvieratá praktizujú sexuálnu aktivitu osôb rovnakého pohlavia, keď to nemá žiadny zjavný evolučný prínos a mohlo by to viesť k ich vyhynutiu?

image

Z tohto slovenským kresťanom zabehne. Pápež navrhuje možné požehnanie pre zväzky osôb rovnakého pohlavia

Ich analýza ukázala, že prejavy osôb rovnakého pohlavia sa s väčšou pravdepodobnosťou vyvíjajú u sociálnych druhov, čo ich viedlo k záveru, že takéto správanie pomáha vytvárať a udržiavať pozitívne sociálne vzťahy. Dodali, že to môže následne zvýšiť väzby a spojenectvá medzi členmi tej istej skupiny. „Keďže neprispieva priamo k reprodukcii, sexuálne správanie osôb rovnakého pohlavia sa považuje za evolučný hlavolam,“ cituje autorov Daily Mail. 

Týka sa to len zvieracej ríše

Vedci uviedli, že správanie rovnakého pohlavia u zvierat tiež súvisí s chybnou identitou, obmedzenou dostupnosťou jedincov opačného pohlavia a následkami sexuálnej frustrácie, keď sú jednotlivci odmietnutí príslušníkmi druhého pohlavia.

Príklady niektorých druhov, pri ktorých bolo pozorované takéto správanie, sú šimpanzy, ovce hruborohé, levy, vlci a niekoľko druhov divých kôz, uviedli autori.

Rýchlo však varovali, že zistenia by sa nemali používať na vysvetlenie vývoja sexuálnej orientácie u ľudí. Je to preto, že štúdia sa skôr zamerala na krátkodobé dvorenie alebo párenie, ako na trvalejšie sexuálne preferencie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:33