Vedci chcú postaviť obrovské opičie mesto.Unsplash/Eric Brehm/
StoryEditor

Vedci chcú postaviť gigantické opičie mesto. V laboratóriách tam má žiť dokopy 30-tisíc primátov

Michal Čiernik23.02.2024., 12:00h

Obyvatelia malého mestečka v americkom štáte Georgia sa búria. V ich susedstve má vyrásť vedecký park s dvakrát viac opicami ako je ľudí v tomto meste.

Lajkuj Brainee.sk na

Plán na vybudovanie rozľahlého 80 hektárového chovného zariadenia pre opice v Bainbridge v štáte Georgia narazil tento týždeň na prekážku.

Miestni obyvatelia malého mesta v okrese Decatur totiž zostali pobúrení a zdesení rozhodnutím postaviť takýto komplex v blízkosti ich domovov. Zatlačili tak na kompetentných predstaviteľov mesta, aby prerušili vzťahy so spoločnosťou Safer Human Medicine, ktorá stojí za plánovaným zariadením, uvádza Daily Mail. 

image

Prvá klonovaná opica sa dožila dospelosti a prepisuje históriu. Kritici však oprávnene volajú po zrušení experimentov

Ešte v decembri totiž okres schválil plán pre startup na vybudovanie jedného z najväčších komplexov na chov opíc v Spojených štátoch, a to vrátane daňových úľav na zriadenie zariadenia. V reakcii na tlak komunity však komisári v utorok 13. februára túto dohodu zrušili. Safer Human Medicine ako reakciu podala právnu sťažnosť proti miestnemu rozvojovému úradu, pričom trvá na tom, aby sa úrady držali predchádzajúcej dohody.

Testovanie zákerných chorôb

Bainbridge má menej ako 15-tisíc obyvateľov, ale navrhované zariadenie spoločnosti Safer Human Medicine by chovalo až 30-tisíc makakov dlhochvostých v špeciálne vybavených skladoch, kde sa podľa spoločnosti môžu opice voľne pohybovať a socializovať.

Medzi zákazníkov údajne patria univerzity a farmaceutické spoločnosti, ktoré by zvieratá nakupovali na lekársky výskum. Opice sú natoľko podobné ľuďom, že sa na nich študuje mnoho ľudských zdravotných stavov či liekov.

Vedci použili rôzne druhy makakov na štúdium čohokoľvek od bežných chorôb, cez COVID-19 až po zriedkavé druhy rakoviny a genetické poruchy, ako aj na základnejší výskum toho, ako funguje mozog a telo.

image

Bainbridge má menej ako 15-tisíc ľudí, ale navrhované zariadenie spoločnosti Safer Human Medicine by chovalo 30-tisíc makakov dlhochvostých v špeciálne vybavených skladoch, kde sa podľa spoločnosti môžu opice voľne pohybovať a socializovať.

X/Earth Ist/

„Po pandémii sme sa tvrdo naučili, že naši výskumníci v USA potrebujú spoľahlivý prístup k zdravým primátom, aby mohli vyvinúť a zhodnotiť bezpečnosť potenciálne život zachraňujúcich liekov a terapií pre vás, vašu rodinu, vašich priateľov a susedov. Množstvo liekov vo vašich lekárskych skrinkách by dnes neexistovalo bez tohto nevyhnutného lekárskeho výskumu a bez týchto primátov,“ znelo v otvorenom liste od spoločnosti, ktorý ubezpečil miestnych obyvateľov, že opice budú bezpečne uzatvorené v zariadení. Okrem toho podľa nich nie je dôvod sa obávať, že by unikli alebo rozšírili choroby do komunity. 

Miestnych obyvateľov to však nepresvedčilo a tvrdo sa proti projektu postavili. Spojili so skupinami za práva zvierat PETA a The Humane Society aby výstavbu zastavili. Žiaľ spoločnosť je odhodlaná tento projekt zrealizovať a potencionálne zrušenie tejto výstavby by komplex len premiestnilo na iné miesto.

Týranie zvierat

Skupina pre práva zvierat The Humane Society poukázala na to, že viacerí dôstojníci v Safer Human Medicine pracovali pre Charles River Laboratories, spoločnosť, ktorá bola obvinená zo získavania ohrozených makakov dlhochvostých z voľnej prírody v Kambodži.

Spoločnosť zo svojej strany trvá na tom, že jej zariadenie bude humánne. „Zvieratá budú umiestnené v skupinách, aby sa mohli navzájom ovplyvňovať a hrať sa,“ uvádza sa v otvorenom liste spoločnosti. 

„Poskytneme im hračky, príležitosti na hľadanie potravy a iné formy obohatenia. Doplníme im stravu čerstvými miestnymi produktmi priamo z okolitej komunity,“ uvádza firma.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:05