Osem z desiatich psov si užíva sledovanie televízie.Brainee/Canva/
StoryEditor

Osem z desiatich psov si užíva sledovanie televízie. Poznáme najobľúbenejšie programy aj hudbu, ktorá ich zaručene uvoľní

Michal Čiernikbma04.02.2024., 11:16h

Výskumníci sa pýtali viac ako tisíc chovateľov psov a zistili, že osemdesiat percent týchto domácich zvierat sleduje televíziu spoločne s majiteľmi. Najzapálenejšími divákmi sú podľa prieskumu čistokrvné plemená, najmä labradory.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdiu vykonali vedci z University of Wisconsin-Madison v USA. Podľa Freyi Mowatovej, odbornej asistentky na katedre oftalmológie a vizuálnych vied a oddelení chirurgických vied Fakulty veterinárnej medicíny, to bolo súčasťou dlhšieho výskumu sledujúceho zároveň aj vývoj zraku psov, čo je oblasť, ktorá zatiaľ chýbala.

V mozaike zistenia bolo zaujímavé, že niektorí psy trpezlivo sledovali aj celovečerné filmy a tiež milovali hudobné predstavenia. Labradory však celkom jasne dávali prednosť snímkam o iných psoch, uvádza portál iDnes.cz.

image

Od začiatku roka platí zákaz držania psov na reťazi. Čo však robiť, ak takého psa niekde uvidíš? Máme pre teba kompletný návod

Ďalší v rebríčku sa umiestnili kreslené seriály a programy o mačkách. Na druhej strane psy príliš nezaujímali športové prenosy ako zimné športy či krasokorčuľovanie. Tri štvrtiny majiteľov uviedlo, že ich chlpáči sledujú televíziu minimálne raz denne, priemerná dĺžka sledovania sa pohybovala okolo dvadsiatich minút.

Našli sa však prípady, keď sa psy vydržali pozerať na celý celovečerný film, a navyše sa aktívne zapájali do deja. A výskum zistil, že zviera často bežalo k televízii už potom, čo počulo len úvodnú zvučku.

image

Našli sa však prípady, keď sa psy vydržali pozerať na celý celovečerný film, a navyše sa aktívne zapájali do deja.

Unsplash/Vadim-babenko/

Rovnaká skupina vedcov sa už predtým pokúšala zistiť, aké programy psy majú najradšej, a dospela k zisteniu, že najobľúbenejším seriálom je pre nich Scooby-Doo. Obľúbené však boli aj automobilové preteky, futbal a všeobecne kreslené seriály.

Hudba pre domácich miláčikov

Okrem televízie si naši štvornohý miláčikovia s obľubou vypočujú aj dobré pesničky. A nie len tak hocijaké, ale priamo vytvorené pre nich. Jedným z priekopníkov hudby pre zvieratá je Amman Ahmed z Los Angeles.

Na svoj YouTube kanál pridával svoje piesne a pomocou spätnej väzby od majiteľov sa snažil vytvoriť také melódie, ktoré zvieratá skutočne uvoľnia. „Na začiatku som začal robiť hudbu pre ľudí, aby som im pomohol s nespavosťou, až keď mi jeden priateľ nepovedal, že to skvele zabralo na jeho psovi,“ prezradil pre Mail Online hip-hopový fanúšik Ahmed.

Najprv začal produkovať rôzne frekvencie, rôzne druhy hudby, a svoju celú budúcu tvorbu staval na informáciách od majiteľov psov. „Začali dostávať správy o tom, že hudba bola jediná vec, ktorá pomáha zvieratám s ich úzkosťou,“ vysvetlil Ahmed.

Jeho spoločnosť Music For Pets sa stala takou populárnou, že vydavateľstvo Create Music Group sa najnovšie rozhodlo so zvieracím hudobníkom podpísať zmluvu vo výške desať miliónov dolárov (9,25 milióna eur).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:38