Ako pomôcť psom držaným na reťazi?Unsplash/Sasha Sashina
StoryEditor

Od začiatku roka platí zákaz držania psov na reťazi. Čo však robiť, ak takého psa niekde uvidíš? Máme pre teba kompletný návod

Miroslav Kamody10.01.2024., 15:30h

Pre majiteľov zvierat platia od nového roka prísne pravidlá, ktoré zlepšujú život psov. Ako si však poradiť s tými, ktorí ich porušujú? Možností je hneď niekoľko.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte 22. júna 2021 prijala Národná rada SR zákon, ktorým sa na Slovensku zakazuje držanie psov na reťazi. Návrh podporilo 96 zo 117 prítomných poslancov a poslankýň. Schváleniu predchádzala petícia, ktorú podpísalo takmer 100-tisíc ľudí, pripomína Sloboda zvierat. 

Definitívna stopka týraniu na reťaziach

Zákaz platil už od 1. januára 2022, ale len pre psy narodené po tomto dátume, a od 1. januára 2024 pre všetky skôr narodené psy. Už niekoľko dní tak na Slovensku platí zákaz reťazí pre všetkých psov na Slovensku. Prechodné obdobie bolo potrebné na to, aby sa všetci držitelia zvierat stihli na zmenu adaptovať, napríklad postaviť plot.

image

Rozhodnutie, ktoré mnohých poteší. Obľúbená cestovateľská destinácia konečne zakázala konzumáciu psov

Samozrejme, patria aj isté výnimky (krátkodobé uviazanie, držanie nebezpečného psa, ktorý v minulosti napadol človeka, uviazanie služobného psa). Je to skvelá správa pre našu krajinu, ktoré dalo definitívnu stopku trápeniu zvierat.

No zákon je jedna vec, jeho dodržiavanie žiaľ druhá. Máš vo svojom okolí psa, ktorého „nejaký zákon nezaujíma” a psa aj naďalej drží na reťazi? Sloboda zvierat pripomína, že existuje hneď niekoľko spôsobov, ako situáciu riešiť a zvieraťu pomôcť.

Neodvracaj zrak

Ak vidíte psa na reťazi a s majiteľom nie je rozumná reč, treba prípad nahlásiť Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS). Len tá má právomoc kontrolovať zdravie, pohodu a chovné podmienky zvierat a prikázať držiteľovi nápravu, udeliť pokutu či v najhoršom zviera odobrať. Tu nájdeš všetky e-formuláre na nahlasovanie podnetov.

image

Ako pomôcť psom držaným na reťazi?

Unsplash/Margarita Kosior

V menu formulára treba zvoliť možnosť „zlé životné podmienky spoločenských zvierat”, stručne opísať problém, uviesť miesto chovu (adresa/súradnice), ideálne priložiť aj fotku situácie a žiadať nápravu v zmysle novely Zákona o veterinárnej starostlivosti 39/2007, ktorou sa od 1.1. 2024 zakazuje držanie psa na reťazi.

Keď je zle, volaj

Pokiaľ vidíš zviera v mrazoch či daždi bez možnosti ukryť sa v riadnom prístrešku, nahlásiť majiteľa by si mal tiež. „Povinnosť zabezpečiť zvieratám ochranu pred nepriazňou počasia ukladá majiteľom Vyhláška o ochrane spoločenských zvierat,” dodáva Sloboda zvierat.

image

Dobro zatiaľ nevymrelo. Ľudia pomohli útulku v mrazoch, psov si aspoň dočasne vzali domov

Pokiaľ je pes bez búdy, prípadne ide o iný neodkladný prípad, príslušnej RVPS sa môžeš ozvať aj telefonicky (kontakty nájdeš na tomto odkaze). Ak je prípad veľmi závažný a nevieš sa dovolať pomoci, kontaktovať môžeš aj Linku proti krutosti„Štátni úradníci budú v prvých týždňoch zavalení podnetmi, obrňte sa preto trpezlivosťou, ale nevzdávajte to - zákon je na našej strane a má pomáhať psíkom žiť bez reťazí!” uzatvára Sloboda zvierat.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:57