Tučniakov ohrozuje vysoko smrteľná forma vtáčej chrípkyBrainee X Canva/
StoryEditor

Vtáčiu chrípku našli už aj u antarktických tučniakov. Ak sa rozšíri, hrozí hromadný úhyn, varujú odborníci

Nikola Michalkova01.02.2024., 09:00h

Vtáčia chrípka ohrozuje aj obľúbených vtákov v čiernom fraku.

Lajkuj Brainee.sk na

Vysoko smrteľnú formu vtáčej chrípky objavili u tučniakov gentoo na Antarktíde. Niekoľko jedincov našli mŕtvych na Falklandských ostrovoch, desiatky ďalších hlásia chorých. Jeden podozrivý prípad sa objavil aj u tučniakov kráľovských žijúcich v Južnej Georgii, uvádza Antarctic Wildlife Health Network, ktorá je súčasťou Vedeckého výboru pre antarktický výskum.

Tučniaci sú aj bez toho ohrození

Objavilo sa množstvo správ o tom, že čiernobieli vtáci sú ohrozeným druhom. V prírode musia čeliť mnohým hrozbám, ako sú klimatické zmeny, znečistenie či komerčný lov. Tri druhy tučniakov (cisársky, južný a makarónsky) sú zaradené do zoznamu zraniteľných alebo takmer ohrozených druhov. Najnovšie sa ukázalo, že sa k hrozbám pridal aj smrteľný vírus.

image

Hromadné vymieranie unikátneho druhu. Na pláži naraz vyplavilo tisíce mŕtvych tučniakov

V antarktickej oblasti ešte nikdy predtým neboli zdokumentované vysoko patogénne vírusy vtáčej chrípky. Predpokladá sa, že tučniaky majú malú existujúcu imunitu. „Keďže sa rozmnožujú vo veľkých, preplnených kolóniách, po nakazení jedného zvieraťa by sa vírus mohol rýchlo rozšíriť a spôsobiť hromadný úhyn,“ píše sa na portáli The New York Times. Príkladom je katastrofálny prípad minulého roka, keď sa patogén šíril v Južnej Amerike. Uhynulo tam niekoľko tisíc tučniakov Humboldtových.

Rozsah, v akom sa vírus v antarktických populáciách šíri, je stále nejasný. V prípade jedincov z Južnej Georgie sa informácie nepotvrdili. „Nemáme žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že by populácia tučniaka kráľovského v Južnej Georgii bola ovplyvnená vírusom,“ uviedla Laura Willisová, výkonná riaditeľka vlády Južnej Georgie. „Monitorujeme situáciu na všetkých ostrovoch a uplatňujeme preventívny postup, ktorý zahŕňa uzavretie niektorých lokalít, aby sa mohli uskutočniť ďalšie vyšetrenia.“

Riziko vírusu

Vírus sa prvýkrát objavil v roku 2020. Vyžiadal si vysokú daň na rôznych druhoch vtákov a cicavcov. Po tom, ako sa rozšíril na cípe Južnej Ameriky, globálna sieť odborníkov na chrípku vydala varovanie, že sa patogén môže rozšíriť aj do Antarktídy. Hniezdi tam viac ako sto miliónov vtákov, ale aj tulene, morské levy a iné cicavce. Ak by sa rozšíril aj medzi tieto populácie, dôsledky by boli katastrofálne, uviedla OFFLU vo vyhlásení v auguste minulého roka.

Vtáčiu chrípku v októbri zachytili aj u huňáčov hnedých v Južnej Georgii. Išlo o prvé prípady zaznamenané v tomto regióne. Odvtedy sa nákaza potvrdila aj u iných druhov vtákov, a tiež aj u tuleňov sloních a kožušinových. Tieto morské cicavce sa zvyknú rozmnožovať vo veľkých kolóniách, preto ich populácia utrpela veľké straty - desiatky tisíc mŕtvych tuleňov a morských levov. Vedci sa preto obávajú, že rovnaký osud môže postihnúť nielen tučniakov, ale aj tuleňov na Antarktíde. Na pevnine neboli zatiaľ hlásené prípady nákazy, ale odborníci tvrdia, že sa vírus môže nepozorovane šíriť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 05:47