Prehistorické šperky odhaľujú skryté európske spoločenstvá v Dobe ľadovej.X/Us_news_com/
StoryEditor

V Dobe ľadovej pôsobilo deväť spoločenstiev. Mali sa nachádzať aj na území Slovenska

Michal Čiernik01.02.2024., 10:00h

Analýza pravekých šperkov nájdených po celej Európe odhalila deväť rozdielnych kultúrnych spoločenstiev, žijúcich v dobe ľadovej. Podľa mapy použitej v štúdii by sa niektoré z nich mohli nachádzať aj na dnešnom území Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia porovnávajúca tisíce príveskov z celej Európy z Doby ľadovej, datovanej pred 34 000 až 24 000 rokmi, naznačuje, že v rámci širšej populácie označovanej ako gravettien, existovalo najmenej deväť odlišných kultúrnych skupín lovcov a zberačov, z ktorých každá mala svoje vlastné relatívne odlišné štýly. Kultúra gravettien je nazvaná podľa previsu La Gravette vo Francúzsku. Spadá do starej kamennej doby (paleolitu) a určuje druh kultúry pravekých ľudí žijúcich v danom období v Európe.

image

„Temní“ archeológovia hľadajú v topiacom sa ľade staroveké artefakty. Klimatická kríza prináša aj nové poznatky

Dodatočné analýzy genetických údajov z pohrebísk odhaľujú, že niektoré z týchto kategórií zdieľali rovnaké kultúrne ozdoby, aj keď mali odlišný pôvod. „Ukázali sme, že existovali dve odlišné genetické skupiny ľudí, ktorí skutočne zdieľali jednu kultúru,“ povedal Jack Baker, hlavný autor štúdie a doktorand archeológie na univerzite v Bordeaux vo Francúzsku, pre Sarah Wild zo Scientific American .

Šperky v praveku

Najstarší známy prípad, keď sa starovekí ľudia zdobili šperkami, sa datuje približne pred 140-tisíc rokmi, kedy sa ozdoby z mušlí našli v dnešnom Maroku. Ale rozšírená prax nosenia korálikov skutočne explodovala asi pred 45-tisíc rokmi, keď sa po Európe rozšírili ozdobné tradície.

„Toto je moment, keď osobné ozdoby nadobúdajú stupeň rozmanitosti, čo umožňuje výskumníkom presnejšie skúmať ich úlohu v rámci kultúrnych znakov,“ vysvetľujú Baker a kolegovia vo svojej štúdii.

Aby to bližšie preskúmali, zhromaždil existujúce záznamy o tisícoch ručne vyrezávaných korálikov a príveskov, ktoré sa našli na 112 miestach po celej Európe, od Portugalska po Rusko.

Na základe ich veku a iných súvisiacich artefaktov boli tieto ozdoby predtým spojené do jednej kultúry, gravettienskeho ľudu. Táto rozšírená populácia, ktorá je známa najmä svojimi venušami, vrátane tej našej Moravianskej venuše z Moravian nad Váhom, prekvitala v Európe približne 10 000 rokov, kým pred vrcholom poslednej doby ľadovej vymrela.

image

Aby to bližšie preskúmali, zhromaždil existujúce záznamy o tisícoch ručne vyrezávaných korálikov a príveskov, ktoré sa našli na 112 miestach po celej Európe, od Portugalska po Rusko.

X/Us_news_com/

Po zozbieraní všetkých artefaktov, tím vedcov ohromila ich obrovská rozmanitosť. Výskumníci identifikovali 134 rôznych typov korálok, ktoré Gravettiani vytvorili zo zvieracích kostí, zubov, mušlí, jantáru a kameňa. Niektoré pripomínali rybie chvosty, ostatné sovy.

Miešanie kultúr

Podľa analýzy sa však v niektorých prípadoch kultúrne hranice prelínali, pričom si susedné skupiny občas svoje štýly vymieňali.

V niektorých častiach Európy bolo používanie šperkov v porovnaní s genetickým rozdelením pravekých ľudí ešte komplikovanejšie. Výskumníci identifikovali dve odlišné kultúrne skupiny v dnešnom Taliansku, kde dôkazy DNA naznačovali, že existuje iba jedna. A v inom regióne, ktorý sa rozprestiera na území dnešného Francúzska a Belgicka, sa jednotlivci s rôznym genetickým zázemím vyzdobili rovnakými typmi ozdôb.

„Zistenia tiež narážajú fakt, že aj počas bezútešných dôb ľadových naši predkovia vyrábali a vyrezávali krásne prívesky, aby si uctili svojich ľudí a odlíšili sa od ostatných,“ dodal Baker.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:30