Ďalším zaujímavým prejavom námesačnosti je jedenie či pitie.Brainee/Canva/
StoryEditor

Šoférovanie či tendencia hľadať ostré predmety. Nová štúdia odhaľuje najšialenejšie činnosti, ktoré ľudia robia v spánku

Michal Čiernik31.01.2024., 11:00h

Poznáš niekoho, kto je námesačný? V tomto ojedinelom stave spánku si ľudia neuvedomujú čo robia a často to môže byť dosť nebezpečné. Ako pre danú osobu, aj pre jej okolie.

Lajkuj Brainee.sk na

V štúdii publikovanej v Journal of Clinical Neuroscience, ktorú vykonali výskumníci na Semmelweisovej univerzite v Budapešti, zostavili zoznam desiatich parasomnií (spánkových porúch), pri ktorých sa niekto počas spánku chová nezvyčajne alebo nechcene.

Zatiaľ čo niektoré z nich sú celkom neškodné, napríklad trhanie telom alebo nezmyselné mrmlanie, iné sú o niečo rušivejšie.

Sex či šoférovanie

Vedci zaznamenali okrem klasických prejavov aj nebezpečné ako odchod z domu či dokonca šoférovanie. Len si predstav, že si večer zaspávaš pod teplou perinou a zrazu sa prebudíš za volantom svojho auta, ako sa rútiš 100 kilometrov za hodinu po diaľnici.

image

Zvykneš sa v noci pravidelne zobúdzať? Odborník odhalil, prečo je to tak a čo ti pomôže znovu zaspať

Okrem šoférovania je však dosť časté, ale tiež nebezpečné, hľadanie ostrých predmetov či agresívne správanie ako udieranie a kopanie. „Sedenie, vstávanie z postele a chôdza sú typické pre takzvané parasomnie s rýchlym pohybom očí (NREM), ktoré sa väčšinou vyskytujú v štádiu hlbokého spánku v spánkovom cykle,“ uvádza sa v štúdii. „V prípade, keď je človek v stave medzi spánkom a bdením, môže častejšie dochádzať k manipulácii s ostrými predmetmi, odchodom z domu alebo šoférovaním,“ vysvetľujú vedci.

Námesační ľudia však zvyknú robiť aj menej nebezpečné no o to viac nezvyčajnejšie veci bez toho, aby o tom vedeli. Jednou z nich je takzvaná sexomnia. Pri tomto type spánkovej poruchy človek počas spánku neúmyselne iniciuje sex alebo masturbuje. Ľudia trpiaci sexomniou sa však stali vo viacerých prípadoch sexuálnymi násilníkmi, ktorí žiaľ o svojich útokoch nevedia.

Ďalším zaujímavým prejavom námesačnosti je jedenie či pitie. Na jednej strane, keď dostaneš chuť na neskorú večeru, môžeš sa zahrať, že spíš. Na druhej strane jedenie a pitie v spánku dokáže byť tiež poriadne nebezpečné.

V štúdii vedci okrem toho spomínajú aj rôzne druhy verbálnej komunikácie. Nezrozumiteľné zvuky či emocionálne prejavy ako smiech či plač, síce môžu byť otravné, no vo finále neškodné. Schopnosť rozprávať v spánku celé vety a prezradiť svojmu partnerovi tajomstvá, ktoré by nemal počuť, môžu dosť narušiť pohodové, spoločné raňajky.

Trpia skôr mladí ľudia

Štúdia tiež zistila, že starší ľudia mali nižšiu mieru parasomnií ako deti a tínedžeri. Poruchou spánku je postihnutých asi desať až pätnásť percent detí, u dospelých to klesá na tri až päť percent.

„Identifikovali sme vzorce správania súvisiace so spánkom, ktoré sú zjavne v súlade s parasomniami naprieč vekovými a pohlavnými skupinami. To nám sľubuje zlepšenie spôsobov, ako proti týmto rizikám bojovať,“ dodal tím vedcov na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:59