Na fotku z tohto fotoaparátu si počkáme tisíc rokov.X/Xfilezofdetroit/
StoryEditor

Na fotku z tohto fotoaparátu si počkáme tisíc rokov. Ambiciózny sci-fi projekt nám má pripomenúť jednu dôležitú vec

Michal Čiernik28.01.2024., 11:00h

Experimentálny filozof z University of Arizona vytvoril to, čo nazýva Millennium Camera: zariadenie navrhnuté tak, aby v priebehu tisíc rokov urobilo jednu snímku krajiny Tucson v Arizone.

Lajkuj Brainee.sk na

Autor Jonathon Keats hovorí, že chce, aby kamera Millennium Camera podnietila hlbšie zamyslenie sa nad minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou ľudstva – a o tom, ako by mohla vyzerať naša spoločnosť, keď sa dostaneme do 31. storočia. „Väčšina ľudí má dosť pochmúrne vyhliadky na to, čo nás čaká,“ hovorí pre News Arizona Keats. „Je ľahké si predstaviť, že ľudia o tisíc rokov budú môcť vidieť verziu Tucsonu, ktorá je oveľa horšia ako to, čo vidíme dnes, ale skutočnosť, že si to vieme predstaviť, nemusí byť negatívna,“ vysvetlil.

image

FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino

Podľa filozofa si to, že si vieme predstaviť horšiu budúcnosť znamená, že by nás to mohlo motivovať, aby sme podnikli kroky na formovanie lepšieho sveta.

Funkčnosť

Kamera pozostáva z oceľovej tyče s medeným valcom na vrchu. Keď svetlo vstupuje do valca, prechádza otvorom vo veľkosti špendlíka v tenkom plátku 24-karátového zlata a potom na povrch upravený olejovým pigmentom s rastliny nazývanej nazývanej rose madder.

@abc15arizona University of Arizona researchers have installed “millennium cameras” in the Tucson area that will photograph the area from 2023 to 3023. ABC15’s Jorge Torres explains how this will help experts learn about the desert a thousand years from now. #abc15 #milleniumcamera #Tucson #desert #abc15arizona ♬ original sound - ABC15Arizona

Keats mohol len odhadnúť, aký druh materiálu by sa v priebehu storočí menil dostatočne postupne na to, aby zanechal rozpoznateľný obraz, ale dúfa, že tento ružový pigment bude dostatočne blednúť v opakovaných cykloch denného svetla.

Svet o tisíc rokov

Keď sa obrázok konečne odhalí, najstatickejšie časti krajiny budú vyzerať najjasnejšie, zatiaľ čo oblasti, ktoré sa pravidelne menia, majú nadobudnúť údajne „strašidelnejšie“ podoby. Najpravdepodobnejšie je, že obrys prírodnej krajiny bude silne vtlačený, zatiaľ čo počet a dizajn budov v zábere sa bude v priebehu storočí meniť.

Kamera sa nachádza v blízkosti turistického chodníka na Tumamoc Hill s výhľadom na Tucson a je sprevádzaná upozornením, ktoré nabáda okoloidúcich, aby sa zamysleli nad tým, čo môže priniesť ďalšie tisícročie. V čase, keď uplynie ďalších tisíc rokov, zmena klímy , technológia AI a mnohé ďalšie faktory nepochybne zmenia náš svet nepredstaviteľným spôsobom.

Keats pripúšťa, že existuje veľa dôvodov, prečo Millennium Camera nemusí fungovať tak, ako bolo zamýšľané. Nikto predtým totiž nezostavil takúto kameru a budúce generácie by ju dokonca mohli odstrániť. Zámerom je však udržať ho v prevádzke do roku 3023.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 01:05