Budeme takto vyzerať o pár generácií?Tollfreeforwarding/
StoryEditor

Textový pazúr, dvojité viečka či menší mozog. Takto môžu vyzerať ľudia o stovky rokov

Michal Čiernik08.10.2023., 11:30h

Odborníci vytvorili model s názvom „Mindy“, ktorý poskytuje pohľad na to, ako nás môže časté používanie techniky zmeniť.

Lajkuj Brainee.sk na

Priznajme si to, dnes proste trávime zhrbení nad mobilom či počítačom príliš dlho. Aj malá chvíľa bez týchto zariadení niektorým pripadá ako celá večnosť a už po pár minútach v panickom strachu kontrolujú svoj telefón. Často je to prvá vec, s ktorou sa zobúdzame a posledná, s ktorou ideme spať. Tento desivý model by ťa však mohol povzbudiť, aby si so svojim zariadením trávil oveľa menej času.

Výskumníci vytvorili groteskný model s názvom „Mindy“, ktorý podľa nich poskytuje pohľad na to, ako by ľudia mohli vyzerať za menej ako 800 rokov v dôsledku našej závislosti na technológiách. So zhrbeným chrbtom, širokým krkom, pazúrmi a dokonca aj s druhým očným viečkom by Mindy mohla byť človekom už o pár storočí, uvádza Dailymail.

Mindy bola vytvorená službou Toll Free Forwarding ako vizualizácia toho, ako budeme vyzerať, keď technológie budú ovplyvňovať naše telá tak, ako doteraz. „Pred tým, ako sme spolupracovali s 3D dizajnérom na vytvorení budúceho človeka, ktorého telo sa fyzicky zmenilo v dôsledku častého používania smartfónov, notebookov a iných technológií, sme získali vedecký výskum a odborný názor na túto tému,“ uvádzajú tvorcovia na stránke. Roky pozerania sa dole na naše smartfóny alebo nahor na obrazovky počítačov budú mať podľa modelu za následok zhrbené držanie tela.

image

Udalosti v živote starých rodičov mohli ovplyvniť tvoje gény. Nová štúdia vysvetľuje, ako je to možné

Medzitým budú naše ruky po častom držaní smartfónov natrvalo tvarované do tvaru pazúrov. „Spôsob, akým držíme naše telefóny, môže spôsobiť napätie v určitých bodoch a to následne môže viesť k takzvanému textovému pazúru, ktorý je známy ako syndróm kubitálneho tunela,“ vysvetlil pre Toll Free Forwarding doktor Nikola Djordjevic z Med Alert Help.

image

Ako sa pandám vyvinul falošný palec? Vedci našli fosíliu, ktorá ich môže priviesť k odpovedi

Hodiny pozerania dole na naše telefóny budú mať podľa modelu za následok nielen zhrbené chrbty, ale aj hrubšie krky „Keď pracujete na počítači alebo sa pozeráte dolu na telefón, svaly na zadnej strane krku sa musia stiahnuť, aby držali hlavu hore,“ vysvetlil Dr. K. Daniel Riew z nemocnice New York-Presbyterian Orch Spine Hospital. „Čím viac sa pozeráte dole, tým viac musia svaly pracovať, aby udržali hlavu hore“. Medzi ďalšie groteskné črty, ktoré môžeme očakávať, patrí hrubšia lebka a menší mozog, ako aj druhé viečko, ktoré má zabrániť nadmernému vystavovaniu sa svetlu.

Mindy je nástupkyňou Emmy – chorľavej pracovnej kolegyne budúcnosti – ktorá bola postavená v roku 2019, aby zdôraznila dôležitosť dobrých podmienok na pracovisku. Emmu vedci zostrojili po rozhovoroch s viac ako 3000 zamestnancami o ich zdravotných problémoch a obavách. Má permanentne zhrbené držanie tela, ktoré sedí celé hodiny každý deň nad stolom. Suché červené oči z dlhodobého vystavenia obrazovke počítača a bledú pokožku, ktorá trávi roky uväznená pod žiarou umelého svetla.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:45