Noviny v roku 1924 predpovedali, ako bude svet vyzerať o 100 rokovUnsplash/Robs
StoryEditor

V roku 1924 noviny predpovedali, ako bude svet vyzerať o 100 rokov. Presnosť niektorých predpovedí ti vyrazí dych

Miroslav Kamody24.01.2024., 14:00h

Pred sto rokmi si svet nepredstavovali príliš nerealisticky. Väčšina predpovedí sa totiž vyplnila, zvyšné ťa zase poriadne pobavia.

Lajkuj Brainee.sk na

Už v roku 1924 bolo populárnym novinovým trendom predpovedať, ako by mohol vyzerať svet o dlhých sto rokov. Nikto z ľudí, ktorí tieto predstavy o budúcom svete napísali, dnes už s najväčšou pravdepodobnosťou nie je nažive. Ich vízie sa však zachovali, a tak ich môžeme v roku 2024 porovnať s realitou.

A ako píše britský portál Metro, prekvapivo nie sú príliš ďaleko od pravdy. Niekedy šokujúco presne, inokedy zase poriadne bizarné novinové výstrižky zdieľal na platforme X Paul Fairie, výskumník z University of Calgary. A ako podľa ľudí pred 100 rokmi malo vyzerať mesto budúcnosti? Zabudni na lietajúce autá a teleport.

image

Taliansko bojuje s lenivými psíčkarmi. Každému psovi povinne urobia test DNA, chytia tak majiteľov, ktorí po nich neupratujú

Vízia miest sa naplnila

„Autá jazdiace po rýchlostných cestách cez centrum mesta“, „večne sa pohybujúce chodníky“ a „motovozy pribúdajúce a množiace sa donekonečna“, to všetko sa definitívne stalo skutočnosťou, s ktorou sa môžeš stretnúť na každom kroku. 

Už menej reálnou sa stala predstava, že neustále sa množiace autá prinesú vyhynutie koňa ako druhu. Kone sú tu stále s nami, používame ich na podobné činnosti a v niektorých ohľadoch sú stále nenahraditeľné. Táto vízia sa tak nielen nesplnila, ale je nepravdepodobné, že by sa niekedy v budúcnosti naplnila.

image

Noviny v roku 1924 predpovedali, ako bude svet vyzerať o 100 rokov

Unsplash/Thor Alvis

Minulý rok prieskum YouGov zistil, že viac ako štvrtina ľudí v Spojenom kráľovstve má tetovanie. *Môžeme teda tvrdiť, že ďalšia s vízií sa naplnila - „debutantky si zafarbia pokožku všetkými farbami dúhy“ s očakávaním, že budú nasledovať vlasy.

Niečo vyšlo, niečo nie

V roku 1924 si okrem toho mysleli, že „Američania sa budú smiať rádiám“. Dnes to však nie je len samotné rádio, ale aj podcasty, ktorých popularita naďalej raketovo stúpa. Blížime sa aj k tomu, že predpokladaná dĺžka života bude atakovať 100 rokov a ľudia vo veku 75 rokov sa budú považovať za mladých.

image

Najľudnatejšia krajina sveta sa štiepi na dva kusy. Zrejme sa roztrhne, všetko sa však deje pod zemou

Definitívne sa naplnili aj predstavy o 100-poschodových panelákoch a rodinných albumoch z videí namiesto fotografií. Na druhú stranu, predpoveď o tom, že „filmy prinesú svetový mier“ sa rozhodne nenaplnila. Hollywood je práveže pod čoraz väčším tlakom, ako robiť filmy a univerzálny jazyk či odstránenie konfliktu z civilizovaného sveta neprináša.

Aj keď to znie optimisticky, ani zďaleka to nie je to najpodivnejšie, nad čím ľudia pred sto rokmi premýšľali. Niektoré predpovede zahŕňajú postele, ktoré ráno prebúdzajú deti ich vyhadzovaním, ľudia skákajúci z planéty na planétu, lietajúce oblečenie a zvädnuté mužské nohy, ktoré budú kvôli nedostatočnému používaniu vyzerať ako tie, ktoré mali postavy v animáku WALL-E.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:35