Tristo rokov nevedia historici prísť na jeho účel.X/Raretelevision/
StoryEditor

Tristo rokov nevedia historici prísť na jeho účel. Záhadný predmet mohol byť matematický nástroj či rituálny artefakt na veštenie

Michal Čiernik24.01.2024., 09:00h

Amatérski archeológovia objavili ďalší tajomný rímsky dvanásťsten. Na skutočný účel kovového predmetu však odborníci neprišli ani po stovkách rokoch. Považujú to za jednu z najväčších záhad archeológie.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia odkrývali záhadné dvanásťstranné kovové predmety po celej Európe asi 300 rokov, ale dodnes poriadne netušia, na čo pôvodne slúžili.

Takzvané rímske alebo galo-rímske dvanásťsteny sú odliate z rôznych druhov kovových zliatin, pričom každý má otvor spájajúci dutý stred. Vyzerajú prekvapivo podobne, ale majú dosť rozdielov vo veľkosti a dizajne na to, aby lámali hlavu archeológom už stovky rokov. Ani ich strany tiež nenesú žiadne znaky textu, čísel alebo podobných znakov, ktoré by mohli naznačovať ich použitie. 

image

Stodňové párty zadarmo pre celé mesto či luxusné lode s kúpeľami a salónmi. Rimania si užívali divoké večierky ako nikde na svete

Najviac dvanásťstenov sa našlo v severnom Taliansku, Francúzsku, Belgicku, Nemecku a južnom Holandsku – v regióne, ktorý Rimania poznali ako Gáliu.

Rímska záhada z britskej dediny

Najnovšie objavený dvanásťsten zliatiny medi bol objavený v roku 2023 amatérskymi archeológmi na farmárskom poli neďaleko anglickej dediny Norton Disney. „Bol tam jeden alebo dva momenty, keď sme si neboli istí, na čo sa tu pozeráme,“ povedal pre Vice Richard Parker, tajomník spoločnosti Norton Disney History and Archeology Group, ktorý sa na vykopávkach podieľal. 

„Pre každého to bol neskutočný moment, pretože sme práve očakávali rímsku keramiku a nájsť veľký kovový predmet bolo mimoriadne nezvyčajné. Ale potom sme veľmi rýchlo vedeli, že sme našli niečo dosť významné,“ vysvetlil Parker. Dvanásťsten Norton Disney je v súčasnosti vystavený v Národnom centre občianskej vojny v Newarskom múzeu v Nottinghamshire.

Rituálny artefakt

Parker má podozrenie, že objavený predmet môže mať náboženský alebo rituálny význam. V roku 1989 archeológovia totiž našli postavu rímskeho boha Marsa Thingsusa na mieste blízko miesta, kde bol objavený dvanásťsten Norton Disney. Archeológovia tiež našli pomocou geofyzikálnych a leteckých prieskumov stopy, ktoré poukazujú na existenciu rozsiahlej rímskej budovy, pochovanej pod ich dedinou.

image

Podľa klasického archeológa Michaela Guggenbergera hral tento konkrétny tvar po stáročia dôležitú úlohu v gréckych a rímskych kultúrach.

X/Historydefined/

Podľa klasického archeológa Michaela Guggenbergera hral tento konkrétny tvar po stáročia dôležitú úlohu v gréckych a rímskych kultúrach. „Pravidelný dvanásťsten je jednou z piatich platónskych telies, ktorá predstavuje vesmír ako celok a v neskoršej vede aj tú najmenšiu časť, atóm. Podľa mňa by preto malo každé vysvetlenie o účele tohto predmetu primerane zvážiť tieto dva faktory,“ upresnil pre Vice archeológ.

Desiatky teórii

V súčasnosti neexistujú žiadne definitívne dôkazy o tom, na čo boli predmety použité. To však nezabránilo výskumníkom publikovať takmer päťdesiat rôznych teórií, že išlo o zbraň, meracie zariadenie, hračku, dekoráciu, svietnik alebo dokonca „nástroj kozmickej sily“ používaný na veštenie.

Lorena Hitchensová, doktorandka na univerzite v Newcastle, ktorá študuje tieto 12-stranné artefatky hovorí, že existuje niekoľko teórií, ktoré môžeme hneď vylúčiť. „Prakticky všetky teórie týkajúce sa nástrojov alebo iných meracích funkcií sa rýchlo vylúčia z dôvodu variácií v dvanástich stenách,“ píše na svojej webovej stránke s podrobnosťami o svojom výskume. „Majú veľkosť od päť do jedenásť centimetrov v priemere, líšia sa aj ich otvory a zdobenie. Keďže medzi nimi neexistovala žiadna štandardizácia, neboli by efektívne na meranie,“ vysvetľuje.

Guggenberger súhlasí a pre Vice dodáva, Ďalšie nepravdepodobné nápady. „O ďalších vysvetleniach, napríklad vianočná ozdoba alebo dychový nástroj si myslím, že ani nemusím polemizovať,“ prezradil archeológ.

Podľa neho odpovede prídu, keď odhalia ďalšie predmety v blízkosti miest, kde sa našli dvanásťsteny. „Bohužiaľ, v známych vedeckých archeologických vykopávkach sa našiel len menší počet týchto dvanásťstenov, a aj keď áno, väčšina kontextov o ich používaní nič nehovorila,“ dodal Guggenberger. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 16:53