Rozmýšľal si niekedy ako vonia vesmír?Brainee/canva, X/armstrongspace/
StoryEditor

Rozmýšľal si niekedy, či vo vesmíre cítiť nejaké pachy? Veru áno, a nejde o žiadne lahodné vône, opisujú astronauti

Michal Čiernik14.01.2024., 11:30h

Vesmír je smradľavejší, ako by si čakal. Astronauti opísali špecifický pach, ktorý zostáva na skafandroch. A po konvalinkách nevoňajú ani planéty v našej sústave.

Lajkuj Brainee.sk na

Rovnako ako Zem, aj vesmír vyžaruje z každého kúta rôzne pachy, ktoré sú často vo všeobecnosti nepríjemné, uviedol Space.com s odvolaním sa na početné vesmírne expedície v priebehu desaťročí.

Aj keď nie je možné privoňať si k vesmíru bez toho, aby si sa nestretol s istou smrťou, astronauti už dlho opisujú, že na ich skafandroch sa po návrate do vzduchom uzavretých komôr držia silné pachy.

Kovové, spálené mäso

Tí, ktorí boli na palube pristátia na Mesiaci Apollo, opísali vôňu ako pušný prach, zatiaľ čo iní, ktorí prechádzali Medzinárodnou vesmírnou stanicou, prirovnávali vôňu k spálenému steaku. Podľa vedcov možno zdroj zápachu spáleného mäsa pripísať polycyklickým aromatickým uhľovodíkom, ktoré sa nachádzajú v zuhoľnatených potravinách na Zemi a bežne sa vyskytujú vo vesmíre.

image

NASA poslala do vesmíru video s mačkou. Zábery sa doručili rýchlejšie ako na Zemi

Kovový zápach je pravdepodobne reakciou na kyslík, ktorý sa vo vesmíre nevyskytuje. Jednotlivé atómy O2 sa prilepia na skafander astronautov pred vstupom do vesmírneho vákua a po návrate do prechodovej komory sa pretlakujú, pričom sa spoja s atómami čerstvého kyslíka a vytvoria ozón (O3), uviedol portál Space.com.

Niektorí astronauti, ktorí si po vesmírnej prechádzke zložili prilby, tiež uviedli, že ozón im páchol horko a dymovo a dokonca ho niektorí prirovnali k rumu a malinám – ingrediencie, ktoré bývalý chemik NASA Steve Pearce nalial do parfumu „Eau de Space“ v roku 2020.

Táto vôňa bola tiež spájaná so Sagittarius B2, obrovským oblakom prachu v strede našej galaxie, ktorý obsahuje množstvo alkoholu vrátane vinylalkoholu, metanolu a etanolu. Našťastie oblak obsahuje aj chemickú zlúčeninu etylformiát, ktorá dáva malinám a rumu ich sladkú arómu.

Smrad telesných plynov a tekutín

Nanešťastie nie všetko môže voňať po rume s malinami. Smradľavý objav z roku 2018 zistil, že Urán silno páchne plynatosťou. Siedma planéta z hornej atmosféry Slnka sa skladá zo sírovodíka, zlúčeniny, ktorá vytvára zápach zhnitých vajec a ľudských prdov.

Či už našťastie alebo nie, drsné podmienky a extrémne nízka teplota ďalekej planéty by však zabili pozemšťana oveľa skôr, ako by to urobil zápach.

Hoci sú to jedny z najkrajších častí vesmíru, kométy sa považujú ako jedno z najsmradľavejších miest vo vesmíre. Podobne ako na planéte Urán je ľad a špina obklopená molekulami sírovodíka, ako aj amoniaku, ktorý pripomína odpudivý zápach moču.

Benzín

Vedci tiež odlhalili, že najväčší mesiac Saturnu má zreteľný zápach benzínu – čo by nemalo byť prekvapením, pretože Titan je pokrytý riekami a jazerami ropy.

Atmosféru Mesiaca tvorí aj hustý smog uhľovodíkov, čo sú molekuly tvoriace surovú ropu, ktorá sa používa na výrobu benzínu. Za samotný zápach môže molekula benzén, ktorý sa prirodzene nachádza aj v benzíne a pláva v atmosfére Titanu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 12:31