Na našej hviezde práve zaznamenali najväčšiu slnečnú erupciu za posledné roky.X/vincent_ledvina/
StoryEditor

Na našej hviezde práve zaznamenali najväčšiu slnečnú erupciu za posledné roky. Kedy k nám príde a načo sa máme pripraviť?

Michal Čiernik15.12.2023., 12:00h

Čaká nás geomagnetická búrka? Obrovská slnečná erupcia vypustila super horúcu plazmu do vesmíru, časť z nej môže zasiahnuť aj Zem.

Lajkuj Brainee.sk na

Dňa 14. decembra vybuchla aktívna oblasť slnečných škvŕn s názvom AR 3514 v slnečnej erupcii triedy X2.8. Vzplanutie je najsilnejšie od erupcie triedy 8.2. zo septembra 2017, uvádza Science Alert.

Žiadnu paniku

Hoci bola erupcia silná, netreba sa obávať konca sveta. Výbuch plazmy totiž nesmeroval priamo k Zemi, čiže na našu planétu zasiahne len okrajovo alebo vôbec. Menšiu geomagentickú búrku môžeme očakávať podľa britského meteorologického úradu 17. decembra.

Nejaké účinky však môžeme zaznamenať už skôr. Podľa centra predpovede vesmírneho počasia NOAA dorazí na Zem ako prvá slabšia slnečná erupcia, ktorá vypukla 13. decembra. Jej následky môžeme cítiť 15. až 16 decembra.

image

Internet nemusí fungovať celé týždne. Vedci varujú pred silnými slnečnými búrkami, ktoré ochromia svet

Môže zaznamenať určité výkyvy v elektrickej sieti. Na nízkej obežnej dráhe Zeme môžu nastať zmeny v prostredí, ktoré ovplyvnia satelity a tie môžu potrebovať následne korekcie kurzu. A môže dôjsť aj k prerušeniam rádiovej komunikácie.

Krásna polárna žiara

Je tu tiež väčšia pravdepodobnosť zachytenia polárnej žiary. Na predpovedanie jej výskytu sa používa 10-bodový Kp Index, ktorý meria geomagnetickú aktivitu.

image

FOTO Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok. Medzi najlepších na svete sa dostal aj slovenský fotograf

NOAA predpovedala, že geomagnetická aktivita dosiahne Kp5 15. a 16. decembra. To znamená, že vo vysokých zemepisných šírkach bude pravdepodobne jasné zobrazenie polárnej žiary. Pre presné miesta, odkiaľ bude polárna žiara viditeľná môžeš použiť stránku Spaceweatherlive.

Tento druh aktivity zo Slnka je celkom normálny. Dosahujeme totiž vrchol jeho 11-ročného cyklu aktivity, čo znamená viac slnečných škvŕn, viac erupcií a viac plazmy vystrelenej na Zem. Na vrchole, známom ako slnečné maximum, sa polarita magnetického poľa Slnka prehodí a aktivita začne ustupovať. Aktuálne predpovede uvádzajú že toto maximum začne už od januára 2024.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:27