NASA odfotografovala ohromujúci zhluk hviezd.X/nasa/
StoryEditor

NASA odfotografovala ohromujúci zhluk hviezd. Pripomína vianočný stromček

Michal Čiernik20.12.2023., 14:00h

Vesmírna agentúra zdieľala novú snímku zhluku hviezd vzdialených 2500 svetelných rokov od Zeme. Jas týchto hviezd astronómom hneď pripomenul vysvietený vianočný stromček.

Lajkuj Brainee.sk na

NASA zachytila vesmírny vianočný stromček. Americká vesmírna agentúra sa podelila o ohromujúci obrázok masívneho zhluku mladých hviezd 2500 svetelných rokov od Zeme.

image

Z nového objavu Webbovho teleskopu behá mráz po chrbte. Toto vesmírne monštrum chrlí stovky hviezd ročne

Ide o najnovšiu snímku rodiacich sa protohviezd, zachytených observatóriom Chandra. Tento röntgenový ďalekohľad, ktorý pracuje na obežnej dráhe Zeme, dokáže detekovať röntgenové žiarenia z veľmi horúcich oblastí vesmíru, ako sú explodované hviezdy, galaxie a hmota okolo čiernych dier.

Rodiace sa hviezdy

Pomocou tejto schopnosti najnovšie lokalizoval stovky veľmi mladých rodiacich sa hviezd, ktoré sú staré len približne jeden až päť miliónov rokov. Tento kozmický stromček je hviezdokopa NGC 2264, ktorá sa nachádza v nejasnom súhvezdí Monoceros, neďaleko známejšej postavy Oriona.

Astronómovia však fotografiu trochu upravili, aby nadobudla tú správnu vianočnú atmosféru. Hmlovinu v hviezdokope zafarbili na zeleno a celú ju otočili v smere hodinových ručičiek asi o 160 stupňov aby jej vrchol smeroval nahor. „Tento nový kompozitný obrázok zvyšuje podobnosť s vianočným stromčekom prostredníctvom výberu farby a rotácie,“ uvádza NASA. Modré a biele svetlá, ktoré v  animovanej verzii tohto obrázku blikajú, sú spomínané mladé hviezdy.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:22