V odľahlej púšti objavili doteraz neznámy prehistorický svet.X/ecoticiasred/
StoryEditor

Nepodobá sa ničomu inému na svete. V odľahlej púšti objavili doteraz neznámy prehistorický svet

Michal Čiernik15.12.2023., 09:30h

V odľahlej argentínskej púšti, vo výške viac ako 3600 metrov nad morom a na mieste, kde nevedú žiadne cesty, našli vedci nový exotický svet. Vďaka nemu môžu vedci pochopiť, ako vyzeral svet pred miliardami rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzi bielymi soľnými pláňami na vrchole náhornej plošiny Puna de Atacama sa nachádza systém zelenkastých lagún, ktoré ukrývajú rozsiahle bakteriálne spoločenstvá. Nazývajú sa stromatolity a pri rozširovaní vytvárajú futuristicky vyzerajúce kopčeky.

Tento jedinečný ekosystém nám môže priblížiť, ako vyzerala Zem pred miliardami rokov, keď sa na našej planéte prvýkrát objavili primitívne organizmy.

image

Tajomstvo najväčšieho cintorína z doby kamennej odhalené. Prečo v záhadnom pohrebisku nenašli žiadne ľudské kostry?

„Táto lagúna by mohla byť jedným z najlepších moderných príkladov prvých známok života na Zemi,“ uviedol vo vyhlásení geológ Brian Hynek, jeden z vedcov, ktorí našli tento úchvatný ekosystém. „Nepodobá sa ničomu, čo som kedy videl, alebo vlastne všetkému, čo kedy videl nejaký vedec,“ dodal.

„Je úžasné, že na našej planéte stále nájdete také nezdokumentované veci,“ čudoval sa profesor na University of Colorado Boulder. Na záberoch z dronu nižšie si môžeš pozrieť tieto tajomné lagúny a život v nich.

Prvé organizmy schopné fotosyntézy

Stromatolity sú považované za niektoré z najstarších dôkazov pozemského života. Zachovali sa ako napríklad 3,45 miliardy rokov staré fosílne štruktúry nájdené v Marble Bar v Západnej Austrálii. Vtedy fotosyntetizujúce mikróby nazývané cyanobaktérie vytvorili tieto kôpky známe ako stromatolity.

image

Počuli ste o záhadných vílích kruhoch? Vedci objavili tisícky týchto nových tajomných útvarov po celej planéte

Toto novoobjavené prostredie by tiež mohlo naznačovať, aká bola kedysi púštna planéta Mars , keď to bol mierny vodnatý svet s jazerami a tečúcimi riekami.

„Ak by sa život na Marse niekedy vyvinul na úroveň fosílií, bolo by to takto,“ povedal Hynek. „Pochopenie týchto moderných komunít na Zemi by nás mohlo informovať o tom, na čo by sme sa mali zamerať pri hľadaní života v marťanských skalách,“ dodal vedec na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:18