Vedci objavili tisícky týchto nových tajomných útvarov po celej planéte.Twitter/brendanmlynch/
StoryEditor

Počuli ste o záhadných vílích kruhoch? Vedci objavili tisícky týchto nových tajomných útvarov po celej planéte

Michal Čiernik29.09.2023., 13:00h

Záhadný pôvod tohto fenoménu zaujíma vedcov už desaťročia. Teraz sa zistilo, že môžu byť oveľa rozšírenejšie, ako sa predpokladalo.

Lajkuj Brainee.sk na

Oválne tvary neúrodnej zeme, známe aj ako rozprávkové či vílie kruhy, pripomínajú mesačnú krajinu či zásah mimozemšťanov.

Tieto útvary boli predtým pozorované iba vo vyprahnutých krajinách púšte Namib v južnej Afrike a vo vnútrozemí Západnej Austrálie. Nová štúdia však použila umelú inteligenciu na identifikáciu vegetačných vzorcov pripomínajúcich rozprávkové kruhy v stovkách nových lokalít v 15 krajinách na troch kontinentoch. To by vedcom mohlo pomôcť pochopiť tieto obrazce a ich vznik v globálnom meradle.

V štúdii zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences výskumníci analyzovali súbory údajov obsahujúce satelitné snímky suchých oblastí alebo suchých ekosystémov s nízkymi zrážkami z celého sveta s vysokým rozlíšením.

image

Nová štúdia však použila umelú inteligenciu na identifikáciu vegetačných vzorcov pripomínajúcich rozprávkové kruhy v stovkách nových lokalít v 15 krajinách na troch kontinentoch.

Wikipedia/

„Použitím modelov založených na umelej inteligencii na satelitných snímkach, sa nám prvýkrát podarilo vo veľkom meradle odhaliť vzory podobné rozprávkovým kruhom,“ CNN cituje hlavného autora štúdie Dr. Emilia Guiradoa, dátového vedca z Multidisciplinárneho inštitútu pre životné prostredie.

Pomohla umelá inteligencia

Autori štúdie museli najprv vycvičiť neurónovú sieť umelej inteligencie, aby rozpoznala rozprávkové kruhy vložením viac ako 15-tisíc satelitných snímok nasnímaných nad Namíbiou a Austráliou. Polovica obrázkov zobrazovala rozprávkové kruhy a polovica nie.

Vedci potom naplnili AI súborom údajov so satelitnými pohľadmi na takmer 575-tisíc pozemkov po celom svete, z ktorých každý meral približne jeden hektár. Neurónová sieť skenovala vegetáciu na týchto obrázkoch a identifikovala opakujúce sa kruhové vzory, ktoré sa podobali vzorom známych rozprávkových kruhov, pričom vyhodnotila veľkosti a tvary kruhov, ako aj ich umiestnenie či hustotu vzorov.

image

Tieto útvary boli predtým pozorované iba vo vyprahnutých krajinách púšte Namib v južnej Afrike a vo vnútrozemí Západnej Austrálie.

Wikipedia /

Výsledky ukázali 263 suchých miest, kde boli kruhové vzory podobné rozprávkovým kruhom v Namíbii a Austrálii. Tieto obrazce boli po celej Afrike (Sahel, Západná Sahara a Africký roh) a boli tiež zoskupené na Madagaskare a v Stredozápadnej Ázii, ako aj v strednej a juhozápadnej Austrálii.

Výstup tejto analýzy si potom vyžadoval ľudskú kontrolu, povedal Guirado. „Museli sme ručne vyradiť niektoré umelé a prírodné štruktúry, ktoré neboli rozprávkovými kruhmi na základe fotointerpretácie a kontextu oblasti,“ vysvetlil.

Pôvod záhadných kruhov

„Jedným z faktorov, ktorý odlišuje rozprávkové kruhy od iných typov prírodných obrazcov, je silne usporiadaný vzor medzi kruhmi,“ povedal Dr. Stephan Getzin, výskumník z oddelenia modelovania ekosystémov na univerzite v Göttingene v Nemecku. „Rozprávkové kruhy sú definované skutočnosťou, že majú v princípe schopnosť tvoriť „priestorovo periodický“ vzor, ​​ktorý je „výrazne usporiadanejší“ ako pri iných vzoroch vyskytujúcich sa v prírode,“ povedal Getzin.

image

Záhada na Sibíri. Krátery pribúdajú, odborníci si to nevedia vysvetliť

V skutočnosti však neexistuje žiadna všeobecne akceptovaná definícia rozprávkových kruhov, povedal vedúci štúdie Guirado. Na otázku „Čo tvaruje rozprávkové kruhy?“ Autori štúdie uviedli, že komplexné faktory, ktoré vytvárajú rozprávkové kruhy, sa môžu líšiť od miesta k miestu. V Namíbii je to údajne klimatickými podmienkami a usporiadaním rastlín. V Austrálii môžu zohrať určitú rolu aj termity. Presný pôvod je však neistý.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 06:10