Vedci objavili prvého delfína s palcami na plutvách.X/fujairahwhales, Youtube/pelagos Cetacean Research Institute/
StoryEditor

Evolúcia stále napreduje, vedci našli rukolapný dôkaz: Objavili prvého delfína s palcami na plutvách

Michal Čiernik13.12.2023., 15:30h

Nezvyčajného delfína spozorovali v dvoch prípadoch pri pobreží Grécka. Táto anomália môže byť údajne spôsobená génmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Ústavu pre výskum veľrýb na ostrove Pelagos spozorovali tento rok v lete zvláštneho delfína v Korintskom zálive. Napriek nezvyčajnému vzhľadu plutiev zviera držalo tempo so zvyškom svojho húfu a bolo dokonca vidieť, ako „pláva, skáče, a hrá sa“ s inými delfínmi, povedal Alexandros Frantzis, vedecký koordinátor a prezident Inštitútu pre výskumu veľrýb Pelagos.

O svoje zistenia sa vedci podelili v novom článku Live Science. „Bolo to úplne prvýkrát, čo sme videli túto prekvapivú morfológiu plutvy za 30 rokov prieskumov na otvorenom mori,“ ​prezradil Frantzis, ktorý delfína aj odfotografoval.

Delfín pruhovaný

Korintský záliv je polouzavretá časť Iónskeho mora, zovretá medzi gréckou pevninou a polostrovom Peloponéz. Je domovom jedinečnej zmiešanej spoločnosti delfínov, ktorá zahŕňa delfíny obyčajné (Delphinus delphis), delfíny Rissoove (Grampus griseus) a delfíny pruhované (Stenella coeruleoalba). A práve z nich pochádza daný exemplár s palcom.

image

130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz

V Korintskom zálive, kde sú izolované od zvyšku stredomorskej populácie, žije okolo 1300 delfínov pruhovaných. Nezvyčajná plutva „vôbec nevyzerá ako nejaká vada,“ povedal Frantzis. Namiesto toho to môže byť „expresia niektorých vzácnych a nepravidelných génov, ktoré sa objavili v dôsledku neustáleho kríženia,“ vysvetlil vedec.

Lisa Noelle Cooperová, docentka anatómie a neurobiológie cicavcov na Lekárskej univerzite v severovýchodnom Ohiu, súhlasila s tým, že chyba delfína je pravdepodobne zakorenená v jeho génoch. „Nikdy som nevidel plutvu veľrýb, ktorá by mala takýto tvar,“ priznala Cooper pre Live Science.

Prsty v plutvách

Veľrybotvaré cicavce, rad do ktorého patria veľryby, delfíny či sviňuchy, si v porovnaní s inými cicavcami vyvinuli odlišné predné končatiny s viacerými článkami prstov. Tieto kosti sú usporiadané podobne ako ľudské ruky, len sú uzavreté v plutve z mäkkého tkaniva, povedala Bruna Farina, doktorandka špecializujúca sa na paleobiológiu a makroevolúciu na Univerzite vo Fribourgu vo Švajčiarsku.

image

Vedci z Ústavu pre výskum veľrýb na ostrove Pelagos spozorovali tento rok v lete zvláštneho delfína v Korintskom zálive.

Youtube/pelagos Cetacean Research Institute/

To znamená, že delfíny majú palce, hoci nie sú také výrazné ako tie naše a sú zakryté plutvami. Na rozdiel od ľudí, ktorých prsty sú v maternici najprv spojené, a až postupne sa odumieraním buniek od seba oddeľujú. Tieto bunky sa hromadia okolo kostí predných končatín delfínov a vytvárajú plutvy. „Normálne sa delfínom vyvíjajú prsty v plutve a žiadne bunky medzi prstami neodumierajú,“ povedala Cooper

Zdá sa však, že delfínovi fotografovanému v Korintskom zálive chýbajú prsty a časť tkaniva, ktoré by ich zvyčajne obklopovalo. „Palec v tvare háku môže mať vo vnútri nejakú kosť, ale určite nie je pohyblivý,“ povedala Cooper a dodala, že „žiadne veľryby nemajú pohyblivé palce.“  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:41