Takto bude podľa umelej inteligencie vyzerať Bratislava o 100 rokovBrainee x Deeply
StoryEditor

Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína

Miroslav Kamody09.09.2023., 11:00h

O sto rokov sa množstvo bežných vecí od základov zmení. Každý jeden aspekt nášho života bude vyzerať inak. A o väčšinu zmien sa postará technologický vývoj.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty si už pravdepodobne niekedy narazil na článok, v ktorom boli informácie či kresby, ako si ľudia pred 100 rokmi predstavovali dnešný život. Bol plný lietajúcich áut, robotov a usmiatych ľudí. Dnes sa na týchto predstavách schuti zasmejeme. Ako však bude vyzerať svet o sto rokov podľa súčasnej generácie?

Pozreli sme sa na to, ako si odborníci predstavujú technologický posun a vývoj spoločnosti. A kto vie, pri čítaní týchto riadkov sa možno stávaš súčasťou niečoho väčšieho - reálnej predstavy budúcnosti, alebo len jedným z ľudí, ktorí sa na tomto texte budú o 100 rokov smiať.

image

Umelá inteligencia vie, aký song sa stane hitom. Čo to znamená pre budúcnosť hudobného priemyslu?

Väčšina komunikácie nebude biologická

Život na Zemi spočíva vo výmene dát - od spevu vtákov až po chemické výmeny stromov - výmena informácií medzi živými tvormi je nevyhnutnou súčasťou jeho existencie a vývoja. Ako píše portál Universe Today, v súčasnosti sú ľudské údaje len jednou časťou živej výmeny údajov na Zemi, ale čoskoro by sa mohli stať drvivou dominantnou časťou.

A ak to isté platí pre všetky pokročilé civilizácie, mohlo by to ovplyvniť naše hľadanie mimozemského života. Je síce nemožné získať presné meranie rýchlosti výmeny údajov medzi suchozemskými organizmami, môžeme odhadnúť rýchlosť ako rádovú veľkosť.

Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je pozrieť sa na počet živých buniek a ich výmenu údajov. Na základe niekoľkých štúdií je celkový počet prokaryotov, ako sú baktérie, približne 1029 buniek. Tieto bunky si vymenia jeden bit informácií za približne 3 hodiny, takže veľmi široko si biosféra Zeme vymení približne 1024 bitov informácií každú sekundu.

image

Takto bude podľa umelej inteligencie vyzerať Bratislava o 100 rokov

Brainee x Deeply

Naproti tomu technosféra, čiže súhrn digitálnych informácií, ktoré si ľudia vymieňajú, sa odhaduje o niečo ľahšie. Na základe internetovej výmeny údajov je naša prenosová rýchlosť približne 1015 bitov za sekundu, čo je miliardtina rýchlosti biosféry.

Ale zatiaľ čo biosféra je v priebehu času relatívne stabilná (okrem občasného masového vyhynutia), naše digitálne údaje rastú exponenciálnym tempom. Ak sa naša technosféra bude naďalej rozširovať historickým tempom, predbehne biosféru za menej ako storočie.

Technologický pokrok

Vývoj technológii, ktorý sme videli v posledných desaťročiach, je pozoruhodný a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal spomaliť. V priebehu najbližších sto rokov by inovácie mali zmeniť spôsob, akým žijeme pracujeme a komunikujeme. Mali by sme mať samoriadiace autá, ktoré zmierňujú zápchy a zlepšujú bezpečnosť či systémy umelej inteligencie, ktoré dokážu predvídať choroby.

image

Vďaka umelej inteligencii sme krôčik od digitálnej nesmrteľnosti. Nie sme na ňu pripravení a prináša veľa etických otázok

Dopracovať by sme sa mohli aj ku kvantovým počítačom, ktoré dokážu vyriešiť problémy, ktoré sú pre súčasné počítače neriešiteľné. Vývoj nových materiálov a výrobných techník by mohol priniesť budovy a infraštruktúry, ktoré sú úplne sebestačné a šetrné k životnému prostrediu.

Inovatívna doprava aj medicína

Len si to predstav - naprieč mestami nás budú prepravovať hypersonické lietadla, ktoré sa z jedného kúta sveta za pár hodín dostanú na druhý. V mestách potom budeme môcť bezpečne využívať vozidlá VTOL (s vertikálnym vzletom a pristátím) a komerčné cestovanie do vesmíru už nebude len pre multimiliardárov.

Sľubná je aj budúcnosť zdravotníctva. Jedným z hlavných prelomov v zdravotníctve, ktorý môžeme očakávať, je personalizovaná medicína. Vďaka pokroku v genomike a schopnosti analyzovať DNA človeka môžu lekári prispôsobiť liečebné plány jedinečnému genetickému zloženiu pacienta, aby zlepšili účinnosť liečby a znížili vedľajšie účinky.

image

Takto bude podľa umelej inteligencie vyzerať Bratislava o 100 rokov

Brainee x Deeply

Okrem toho telemedicína už transformuje zdravotnú starostlivosť tým, že pacientom umožňuje vyhľadať lekársku starostlivosť z pohodlia ich domova. Umelá inteligencia zase pomôže lekárom robiť presnejšie a rýchlejšie odhalenie chorôb. Očakáva sa, že roboty budú ešte sofistikovanejšie a umožnia chirurgom vykonávať operácie na diaľku a presne.

Celkovo vyzerá budúcnosť zdravotnej starostlivosti jasne a na obzore je nespočetné množstvo objavov, ktoré zlepšia zdravie a pohodu ľudí na celom svete. Ruka v ruke s tým ide aj rast dĺžky života ľudí. 

Práca sa od základov zmení

Umelá inteligencia a automatizácia, nás katapultujú do éry, v ktorej sa ľudia už nezaoberajú všednými úlohami alebo opakujúcou sa prácou. Namiesto toho sa kreativita, emocionálna inteligencia a schopnosť riešiť zložité problémy stanú cennými črtami pre profesionálov, ktorí sa budú pohybovať v tomto odvážnom novom svete.

image

Bývanie budúcnosti bude mať pod palcom umelá inteligencia. Odborníci však varujú pred jej zásadnými rizikami

Automatizácia oslobodí zamestnancov od monotónnych prác, čo im umožní sústrediť sa na činnosti s pridanou hodnotou. Tradičný pracovný deň od 9-tej do 5-tej sa stanú minulosťou, pretože ľudia budú využívať svoje právo rozhodnúť sa, ako chcú prispieť spoločnosti – či už prostredníctvom podnikania, sociálnych inovácií alebo umeleckého vyjadrenia.

Nie je to len o vymanení sa zo staromódnych kancelárií, je to o hľadaní zmyslu a naplnenia za stenami kójí v zdieľaných kanceláriách. Budeme svedkami vzostupu multikvalifikovaných jednotlivcov, ktorí sa dokážu rýchlo prispôsobiť meniacim sa odvetviam pri zachovaní zdravej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, ktorá živí ich dušu a bankové účty.

Čo sa týka ekonomiky, Čína, India a Brazília budú na vrchole. V budúcnosti sa obchod pravdepodobne ešte viac prepojí, pričom dôležitú úlohu zohrá digitalizácia. Vzostup elektronického obchodu a rastúce využívanie technológie blockchain v riadení dodávateľského reťazca sú len niekoľkými príkladmi toho, ako digitálna ekonomika formuje budúcnosť obchodu.

image

Takto bude podľa umelej inteligencie vyzerať Bratislava o 100 rokov

Brainee x Deeply

Zmeny v spoločnosti

Vzhľadom na zhoršujúcu sa krízu v súvislosti s klimatickými zmenami budú ľudia pravdepodobne uprednostňovať ekologický životný štýl, ktorý minimalizuje odpad a znižuje uhlíkovú stopu. Okrem toho si vytvoríme hlbšie spojenie so strojmi a miešanie kultúr v kozmopolitných mestách po celom svete podporí väčšiu toleranciu.

Nastane aj evolúcia vzdelávacích paradigiem: od pasívnej absorpcie k aktívnemu zapojeniu a od pevných učebných osnov po tekuté rámce. Pravdepodobne objavíme nové zdroje energie a začneme kolonizovať vesmír, čo otvorí mnohé etické otázky. Internet vecí sa bude podieľať na efektívnom riadení miest, kde budú vznikať sebestačné komunity.

Bude budúcnosť lepšia alebo horšia ako súčasnosť? To sa podľa Valerie Forgeard z webu Brilliantio nedá povedať s istotou. Pokrok prináša množstvo výhod, no aj nové výzvy a riziká. Klimatické zmeny, politická nestabilita a ekonomická nerovnosť sú len niektoré z problémov, ktoré nás môžu ovplyvniť. Je však na každom z nás, aby pracoval na lepšej budúcnosti pre všetkých.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:31