Podľa najnovšej štúdie sa samice žiab hrajú na mŕtve, aby sa vyhli páreniu.Unsplash/ Wild-spirit/
StoryEditor

Kam sa hrabe bolesť hlavy? Podľa najnovšej štúdie sa samice žiab hrajú na mŕtve, aby sa vyhli páreniu

Michal Čiernik14.10.2023., 11:00h

Samice skokanov hnedých majú svoj unikátny spôsob, ako sa vyhnúť nechcenému styku.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa výskumu zverejneného v časopise Royal Society Open Science samice európskych žiab skokanov hnedých budú radšej ležať úplne nehybne a hrať sa na mŕtve, len aby odrazili potenciálnych partnerov. 

Tieto žaby majú veľmi krátke obdobie rozmnožovania, ktoré trvá len niekoľko dní. Preto sa toto obdobie snažia samce využiť naplno. Často však dochádza k situáciám, kedy sú samce až príliš dychtivé a na samice neberú veľký ohľad. „Toto správanie vedie k vytvoreniu takzvaných páriacich gúľ, kde sa niekoľko samcov môže prilepiť na jednu samicu, čo môže viesť až k jej smrti,“ vysvetľuje pre Daily Mail doktorka Carolin Dittrichová, vedúca autorka štúdie.

image

Francúzi vyjedajú žaby v Ázii. Niektorým druhom hrozí vyhynutie

V štúdii sa tím vedcov preto rozhodol pochopiť, ako sa samice vyhýbajú rozdrveniu alebo utopeniu od náruživých samcov.

Až 83 percent sa bránilo

Počas pozorovania 54 žiab v nádržiach naplnených vodou vedci zistili, že 83 percent samíc sa prevrátilo na chrbát alebo sa snažili ujsť, keď ich samce chytili. 48 percent žabích dám sa zase snažilo samca odradiť hlasnými zvukmi a chrčaním. A 33 percent samíc sa dokonca hrali na mŕtve, aby odradili žabích milencov.

Ide o takzvanú tonickú nehybnosť či tonickú imobilitu, kedy sa zviera väčšinou natiahne na chrbát s vystretými končatinami aby vyzeralo ako mŕtve. „Myslíme si, že tieto stratégie vyhýbania sa rozmnožovaniu sú spôsobené stresovou reakciou, ktorú samice v tomto období zažívajú,“ hovorí Dittrichová.

Túto predstieranú smrť zistili častejšie u menších a mladších samiciach, ktoré často dokonca využívali všetky spomínané metódy súčasne, aby samcov odradili. Výskum tiež naznačuje, že samice si možno vyberajú najsilnejších samcov na párenie, pričom stratégia odskakovania a rolovania sa používa na testovanie sily a vytrvalosti samcov. Párenie so silnejším samcom môže totiž zlepšiť šance samice na prežitie, pretože silný samec môže odkopnúť ostatných konkurentov a zabrániť tomu, aby ju páriaca guľa rozdrvila.

Hranú smrť využívajú aj iné zvieratá

Túto taktiku používajú aj iné zvieratá, no skôr ako spôsob, akým sa vyhnúť zožratiu. Príkladom je severoamerická vačica opossum, ktorá sa pri ohrození vrhne na chrbát, odhalí zuby, slintá a vylúči veľmi páchnucu tekutinu z análnych žliaz, aby odohnala predátora.

Podobne, no nie veľmi efektívne využíva hranú smrť aj kačica obojková so severnej Ameriky. Tieto divé kačice pri konfrontácii s predátormi okamžite stuhnú. Nanešťastie sa líšky časom naučili, že aj keď kačica vyzerá mŕtva, treba jej aj tak pre istotu uštedriť smrteľné zranenie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:13