Medzi psami sa rýchlo šíri záhadná choroba.Unsplash/ Jc-gellidon/
StoryEditor

Medzi psami sa rýchlo šíri záhadná choroba. Môže ísť o zmutovanú baktériu, ktorá odoláva bežným antibiotikám

Michal Čiernik25.11.2023., 09:00h

Stovky psov po celých Spojených štátoch ochoreli na záhadnú infekciu dýchacích ciest, akú veterinári ešte nevideli.

Lajkuj Brainee.sk na

Od polovice augusta dostalo Oregonské ministerstvo poľnohospodárstva (ODA) viac ako 200 prípadových správ od veterinárnych lekárov. Prípady sa objavili aj v iných štátoch, ako sú Colorado, Illinois, New Hampshire a Nevada, uvádza Sciensealert.

Zdá sa, že choroba spôsobuje príznaky podobné takzvanému kotercovému kašľu, ako je výtok z nosa, horúčka, letargia, strata chuti do jedla alebo kašeľ, no trvá oveľa dlhšie. V niektorých prípadoch až šesť až osem týždňov.

image

Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie

Choroba zriedka prechádza do akútnej pneumónie, v niektorých extrémnych prípadoch však vedie až k smrti.

Odolná voči antibiotikám

Zostáva nejasné, či všetky prípady hlásené v celej krajine pochádzajú z rovnakého nákazlivého patogénu a či je týmto patogénom vírus alebo baktéria.

Podľa veterinárov sa zdá, že antibiotiká proti nej neúčinkujú až tak efektívne, ale je možné, že ak ide o baktériu, zmutovala spôsobom, ktorý odoláva bežným antibiotikám.

image

David Needle, veterinárny patológ z University of New Hampshire, povedal pre New York Times, že on a jeho kolegovia skúmajú zvláštnu infekciu dýchacích ciest už asi rok.

Unsplash/ Ryan-stone/

David Needle, veterinárny patológ z University of New Hampshire, povedal pre New York Times, že on a jeho kolegovia skúmajú zvláštnu infekciu dýchacích ciest už asi rok. V súčasnosti sú v štádiu testovania vzoriek z celej krajiny, aby sa zistilo, či sú všetky prípady rovnakého pôvodu.

Ak je choroba v skutočnosti spôsobená patogénom, vysvetlil Needle pre CNN , potom je pravdepodobné, že je tu už nejaký čas. Hovorí, že nedávne prepuknutie je pravdepodobne spôsobené nejakým druhom genetickej mutácie, ktorá zvýšila virulenciu mikróbov medzi psov.

Infekcie dýchacích ciest u psov môžu byť spôsobené najmenej deviatimi rôznymi baktériami a vírusmi.  Väčšina zdravých, plne očkovaných psov má však podľa Sciencealert mierne príznaky a zotavuje sa dobre.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:18