Oblovka žraváTwitter/Becario en Hoth
StoryEditor

Gigantické slimáky sú novým trendom medzi domácimi miláčikmi. Prenášajú však parazity, ktoré útočia priamo na mozog

ČTK18.11.2023., 09:00h

Obrie africké ulitníky, ktoré sa v Európe v posledných rokoch tešia veľkej obľube ako domáci miláčikovia, môžu byť pre ľudské zdravie nebezpečné, varuje tím vedcov z univerzity vo švajčiarskom Lausanne. Oblovky (achatiny) žravé alebo oblovky obrovské môžu prenášať hlísty, ktoré u človeka predstavujú riziko zápalu mozgových blán, píše agentúra DPA.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z univerzity v Lausanne v odbornom časopise Parasites & Vectors upozorňujú, že asi dve tretiny pôvodcov chorôb, ktoré sú známe u obrých ulitníkov, môžu nakaziť aj človeka.

image

Plavcov v jazere napádajú paraziti. Priamo do kože im vnikajú larvy motolice

„Sociálne siete sú plné fotografií ľudí, ktorí sa obloviek dotýkajú kožou alebo dokonca ústami,” uviedla Cleo Bertelsmeierová z inštitútu pre ekológiu a evolúciu na prírodovednej a lekárskej fakulte. Dodala, že sa ľudia domnievajú, že slimačí sliz má na pokožku blahodárne účinky, avšak pri kontakte s ním hrozí prenos patogénov.

Ľudia si neuvedomujú riziko

Bertelsmeierová so svojimi kolegami vyhodnocovala fotografie na sociálnych sieťach, aby zistili, aké rozšírené sú oblovky ako zvieratá chované doma. Dospeli k záveru, že mnoho ľudí si neuvedomuje riziko, „akému seba alebo svoje deti vystavujú, keď majú s týmito ulitníkmi kontakt, alebo si ich dokonca dávajú na tvár,” podotýkajú vedci.

Oblovky sú žravé a rýchlo sa rozmnožujú. Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN) je zaradil na zoznam nebezpečných inváznych druhov. Dokážu sa dobre prispôsobovať podmienkam mimo svojich miest prirodzeného výskytu a páchajú obrovské škody v poľnohospodárstve. Vedci z univerzity v Lausanne preto chcú, aby sa k verejnostiam dostalo viac informácií ohľadom zdravotných rizík chovu týchto ulitníkov pre človeka a aby štáty regulovali možnosť ich chovu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 13:17