Vedci objavili skrytú krajinu zamrznutú v čase.Twitter/ausantarctic/
StoryEditor

Vedci objavili skrytú krajinu veľkú ako Belgicko zamrznutú v čase. Pod antarktickým ľadom bola milióny rokov

Michal Čiernik25.10.2023., 11:00h

Skrytá krajina kopcov a údolí vytvorených starovekými riekami je veľká asi ako Belgicko. Pod ľadom sa skrýva 34 miliónov rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Britskí a americkí vedci v novej štúdii opísali dávno stratenú krajinu s rozlohou 32-tisíc kilometrov. Pod antarktickým ľadom sa skrýva 34 miliónov rokov. „Je to neobjavená krajina – nikto ju nevidel,“ povedal agentúre AFP Stewart Jamieson, glaciológ z Durhamskej univerzity v Spojenom kráľovstve a hlavný autor výskumu.

Podľa Jamiesona je krajina pod východoantarktickým ľadovým štítom prebádaná menej ako napríklad povrch Marsu. Predpokladajú, že táto oblasť bola plná lesov, riek a života. Potom však prišiel ľad a všetko „zamrzlo v čase“, povedal Jamieson.

Odhalili ju pomocou rádiových vĺn

Dva kilometre pod ľad nahliadli pomocou rádiových vĺn, ktoré do ľadu vysielali a následne analyzovali ich ozvenu. Na pokrytie takej obrovskej plochy použili už existujúce satelitné snímky na ktorých vystopovali riečne údolia a hrebene schované pod ľadom. „Bolo to ako pozerať sa z okna lietadla a vidieť hornatú oblasť pod sebou,“ povedal Jamieson,

image

Amazonský prales mohla obývať obrovská civilizácia. Podľa vedcov sa pod divočinou môžu ukrývať tisíce starovekých stavieb

Praveká krajina mohla naposledy vidieť slnečné lúče najmenej pred 14 miliónmi rokov no podľa Jamiesona to mohlo byť aj pred 34 miliónmi rokov, kedy Antarktída prvýkrát zamrzla.

Štúdia bola zverejnená deň po tom, čo vedci varovali, že topenie susedného západoantarktického ľadovca sa v nasledujúcich desaťročiach pravdepodobne podstatne zrýchli, aj keď svet splní svoje ambície obmedziť globálne otepľovanie.

Vedci sa však odhalenia krajiny kvôli globálnemu otepľovaniu neboja. Pochovaný svet sa nachádza stovky kilometrov vo vnútrozemí, čiže možné roztopenie skrytého sveta je podľa výskumníkov zatiaľ v nedohľadne. Tím vedcov však verí, že tam dole sú ešte ďalšie staroveké krajiny, ktoré ešte treba objaviť.

Vo svojej štúdii však priznali, „že sme na ceste k rozvoju atmosférických podmienok podobných tým, ktoré prevládali pred 14 až 34 miliónmi rokov, keď bolo o tri až sedem stupňov Celzia teplejšie ako v súčasnosti.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:22