Po 160 miliónov rokoch objavili dávno stratenú tektonickú platňu.Twitter/rsciencejournal/
StoryEditor

Po 160 miliónoch rokov objavili dávno stratenú tektonickú platňu. Táto „megaplatňa“ mohla byť veľká ako jedna štvrtina Tichého oceánu

Michal Čiernik10.10.2023., 11:00h

Výskumníci identifikovali dávno stratenú tektonickú platňu západného Pacifiku s názvom „Pontus“.

Lajkuj Brainee.sk na

Novoobjavená „megadoska“ nazývaná Pontus mala kedysi približne 38,8 milióna štvorcových kilometrov. To sa rovná približne jednej štvrtine dnešnej veľkosti Tichého oceánu.

Vedci odhadujú jej vek na 160 miliónov rokov, pričom jej posledné stopy siahajú do obdobia spred 20 miliónov rokov. Za tento čas sa však tektonická platňa takmer celá stratila v zemskej kôre. Vedci na jej identifikovanie a pohyb použili počítačovú simuláciu.

image

Vedci potvrdili, že vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na viac kusov, z malej škáry vzniknú dve pevniny

Zistenia boli podrobne opísané v novej štúdii, ktorú viedla Suzanna Van de Lagemaat, doktorandka v oblasti doskovej tektoniky na univerzite v Utrechte v Holandsku. „Existuje veľa platní, ktoré boli kedysi na povrchu Zeme a už neexistujú,“ povedala pre MailOnline. „V mojom modeli Pontus existuje, už v období spred 160 miliónov rokov, ale môže byť aj starší,“ prezradila vedkyňa.

Subdukcia

Je dobre známe, že litosféra Zeme – jej skalnatá, najvzdialenejšia škrupina – sa v súčasnosti skladá z približne 15 veľkých tektonických platní, z ktorých každá má iný tvar a veľkosť. V minulosti však existovalo oveľa viac veľkých platní, ktoré sa však stratili v zemskom plášti pomocou „subdukcie“.

Ide o geologický proces, pri ktorom je jeden okraj jednej litosférickej platne zatlačený pod okraj druhej, až sa časom môže celá doska stratiť. Rozhodujúce je, že subdukovaná platňa zanecháva stopy, konkrétne úlomky skál ukryté v horských pásoch. Vďaka tomu dokázali vedci objaviť aj Pontus.

Relikvie Pontu

V rámci štúdie vedci skúmali najkomplikovanejšiu tektonickú oblasť na svete: oblasť okolo Filipín. Táto oblasť je známa ako komplexná križovatka rôznych doskových systémov, kde sa stretáva niekoľko ich hraníc. Van de Lagemaat vysvetľuje, že oblasť väčšinou pozostáva z oceánskej kôry, aj keď existujú časti, ktoré sú nad hladinou oceánu.

Počítačová animácia pohybu tektonickej platne Pontus:

Výskumníci využili geologické údaje na rekonštrukciu súčasných pohybov platní pomocou počítačového modelovania. Podľa nich zistili, že severné Borneo obsahovalo najdôležitejší kúsok skladačky: oceánske skaly, ktoré boli opísané ako „relikvie Pontu“. Tieto pozostatky Pontu sa nenachádzajú len na severnom Borneu, ale aj na Palawane, čo je ostrov nachádzajúci sa na Západných Filipínach, a v Juhočínskom mori.

 

„Tieto fragmenty možno identifikovať pomocou techniky nazývanej seizmická tomografia, ktorá využíva seizmické vlny vyžarované zemetraseniami,“ povedala Van de Lagemaat pre MailOnline. „Pochopenie pohybov tektonických platní, ktoré tvoria pevný vonkajší obal Zeme, je nevyhnutné na pochopenie geologickej histórie planéty,“ uzatvára tím. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:42