NASA plánuje postaviť Airbnb na Mesiaci.Twitter/icon3dtech/
StoryEditor

NASA plánuje postaviť Airbnb na Mesiaci. Ubytovanie pre turistov má vytlačiť 3D tlačiareň

Michal Čiernik05.10.2023., 09:30h

Vesmírna agentúra odhalila plány postaviť dom na Mesiaci určený pre vesmírnych turistov. Postavený má byť pomocou 3D tlačiarne.

Lajkuj Brainee.sk na

NASA sa chystá vytvoriť Airbnb, mimo našej planéty. Americká vesmírna agentúra udelila stavebnej technologickej spoločnosti 57 miliónov eur na vybudovanie domu na Mesiaci do roku 2040. Budova by bola určená nielen pre astronautov, ale aj pre civilných návštevníkov Mesiaca.

Vytlačený v 3D tlačiarni

V pláne je vypustiť na Mesiac obrovskú 3D tlačiareň a použiť mesačný betón vyrobený z miestnych hornín, minerálnych úlomkov a prachu, ktorý je na povrchu, uvádza Daily Mail.

NASA tiež spolupracuje s univerzitami a súkromnými spoločnosťami na stavbe dverí, dlaždíc a nábytku pre mesačný dom. Tento program tiež zahŕňa zariadenia, ktoré by v budúcnosti využívali odvážlivci, ktorí by sa rozhodli žiť na Marse.

image

Bola udelená prvá pokuta za neodstránenie vyradeného satelitu z orbity. Americká spoločnosť zaplatí poriadne mastnú pokutu

Plány sú vo veľmi ranom štádiu, k dispozícii sú len vizualizácie, na základe ktorých si môžete urobiť obraz o tom, ako by dom mohol vyzerať. Spoločnosť ICON so sídlom v Austine, ktorá získala zákazku NASA v roku 2022, využíva svoje skúsenosti s 3D tlačou na Zemi a pomocou svojho systému The Vulcan stavia vytlačené domy vrstvu po vrstve.

Technológia vytvára tazkvané vlákna zo zmesi cementu, piesku a vody. Všetky komponenty domu - napríklad steny a strecha - sa vytlačia samostatne a potom sa spoja do seba. Tlačiareň dokáže takto postaviť dom už za 48 hodín.

 

71-ročný Raymond Clinton, zástupca riaditeľa kancelárie pre vedu a techniku v Marshallovom centre vesmírnych letov NASA, pre denník The New York Times uviedol, že si nevie predstaviť, že by priemerní Američania žili na povrchu Mesiaca ešte za jeho života, ale dúfa, že budúce generácie to dokážu. „Prial by som si, aby som sa toho dožil,“ povedal pre New York Times.

Mesačné dediny

„Keď sa spomenie trvalo udržateľná prítomnosti ľudí na Mesiaci predstavím si mesačnú osadu v ktorej ľudia nepretržite žijú a pracujú. Ako by to mohlo vyzerať a čo by tam mohli robiť, závisí len od predstavivosti podnikateľov,“ povedal Clinton.

NASA bude musieť najskôr postaviť pristávacie plochy na mesiaci pre rakety, ktoré vynesú 3D tlačiareň na mesačný povrch. Tieto plochy budú musieť byť vzdialené od miesta stavby, aby sa zmiernila kontaminácia prachom nahromadeným počas pristávania a vzletu.

„Aby sme zmenili paradigmu prieskumu vesmíru z „tam a späť“ na „iba tam“, budeme potrebovať robustné, odolné a široko schopné systémy, ktoré dokážu využívať miestne zdroje Mesiaca a iných planetárnych telies,“ povedal Jason Ballard, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ ICON.

ICON plánuje otestovať svoju tlačiareň v Marshall Space Flight Center NASA budúci rok vo februári, aby zistila, ako zvláda podmienky vákua a úrovne radiácie vo vesmíre. NASA má okrem toho v roku 2024 spustiť druhú fázu svojej misie Artemis, ktorá vyšle astronautov okolo Mesiaca.

Potom, buď v roku 2025 alebo 2026, vesmírna agentúra vysadí ľudí späť na Mesiac v rámci misie Artemis 3. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 22:03