Základnou časťou hlavíc, ktorá sa bude renovovať, je plutóniové jadro. A práve tie sa vyrábajú a renovujú v laboratóriu ministerstva energetiky v Los Alamos.Wikipedia/
StoryEditor

Rodisko atómovej bomby sa pripravuje na najväčšiu misiu od projektu Manhattan. Modernizuje USA svoje jadrové hlavice?

Michal Čiernik26.09.2023., 10:00h

Národné laboratórium Los Alamos sa zúčastňuje na najambicióznejšom pláne týkajúceho sa jadrových zbraní od druhej svetovej vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to takmer osem desaťročí, čo bola vo vojne prvýkrát vypálená jadrová zbraň. Vojenskí lídri však varujú, že takýto mier nemusí trvať navždy. USA vstúpili do neľahkej éry globálnych hrozieb, ktoré zahŕňajú hromadenie jadrových zbraní zo strany Číny a opakované jadrové hrozby Ruska na Ukrajine. Vojenskí lídri Spojených štátov preto tvrdia, že staré zbrane v Amerike musia byť vymenené, aby sa zabezpečilo, že budú v prípade potreby fungovať.

Podľa zmluvy si USA udržiavajú 1 550 aktívnych jadrových hlavíc a vláda ich všetky plánuje modernizovať, uvádza apnews.Technici, vedci a posádky vojenských rakiet musia zároveň zabezpečiť, aby staršie zbrane zostali v prevádzke, kým sa nenainštalujú nové.

image

Podľa zmluvy si USA udržiavajú 1 550 aktívnych jadrových hlavíc a vláda ich všetky plánuje modernizovať. 

Wikipedia/

Projekt je taký ambiciózny, že podľa dozorných orgánov vláda možno nesplní svoje ciele. Program tiež vyvolal nevôľu u kritikov jadrových zbraní a odborníkov, ktorí tvrdia, že súčasný arzenál, hoci opotrebovaný, je dostatočný na to, aby vyhovoval potrebám USA. Jeho modernizácia bude podľa nich tiež drahá.

Daryl Kimball, výkonný riaditeľ Asociácie kontroly zbraní okrem toho varoval, že rozsiahle vylepšenia by mohli mať aj nežiaduci účinok, ktorý by prinútil Rusko a Čínu, aby zlepšili a rozšírili svoj atómový arzenál.

Los Almos

Základnou časťou hlavíc, ktorá sa bude renovovať, je plutóniové jadro. A práve tie sa vyrábajú a renovujú v laboratóriu ministerstva energetiky v Los Alamos v Novom Mexiku, kde sa zrodila atómová bomba.

Táto úloha sa odohráva vo vnútri PF-4, vysoko klasifikovanej budovy v Los Alamos, ktorá je obklopená ozbrojenou strážou, ťažkými oceľovými dverami a radiačnými monitormi. Vnútri pracovníci manipulujú s plutóniom v oceľových rukaviciach, ktoré im umožňujú vyčistiť a spracovať plutónium bez toho, aby boli vystavení smrtiacemu žiareniu.

image

Základnou časťou hlavíc, ktorá sa bude renovovať, je plutóniové jadro. A práve tie sa vyrábajú a renovujú v laboratóriu ministerstva energetiky v Los Alamos.

Wikipedia/

V záverečných výrobných krokoch zamestnankyňa v trezore vezme takmer hotové jadro do oboch rúk v rukaviciach a vytvaruje ju do finálnej podoby. „Veci musia do seba zapadať určitým spôsobom a všetko je dotykom, hmatom,“ povedala zamestnankyňa Los Alamos, ktorú agentúra AP nebude menovať, pretože je jedinou žena, ktorá vykonáva túto citlivú úlohu.

Posledných desať rokov technici cvičili len na „testovacích“ jadrách. Svoje prvé plutóniové jadro určené do zbrane plánujú plne recyklovať na budúci rok a následne rýchlo zvýšiť ročnú produkciu až na 80 nových jadier.

V rámci nového ambiciózneho projektu výskumné zariadenie za posledné dva roky zamestnalo približne 3 300 nových pracovníkov, pričom počet zamestnancov v súčasnosti presahuje 17 270, píše nbcnews.

Nezameriavajú sa len na jadrové zbrane

Zatiaľ čo prioritou v Los Alamos je udržiavanie jadrových zásob, laboratórium tiež vykonáva celý rad národných bezpečnostných prác a výskumu v rôznych oblastiach prieskumu vesmíru, superpočítačov, obnoviteľnej energie a úsilia obmedziť globálne hrozby chorôb a kybernetických útokov.

„To, čo robíme, má zmysel. Toto nie je práca, je to vášeň a s tým prichádza aj zmysel pre prínos,“ povedal James Owen, pridružený riaditeľ laboratória pre zbrojné inžinierstvo, ktorý strávil viac ako 25 rokov prácou v programe jadrových zbraní. „Nevýhodou je, že nemôžeme ľuďom povedať o všetkých skvelých veciach, ktoré tu robíme,“ dodal.

image

Američania sa počas studenej vojny báli Sovietskych zbraní. Pri testoch svojich atómových bômb si sami zamorili celú krajinu

Hlavným lákadlom je však výroba plutóniových jadier. Tie nabrali na popularite ešte viac po nedávnom vydaní „Oppenheimera“ od Christophera Nolana. Film upriamil pozornosť na Los Alamos a jeho históriu, čo podnietilo turistický ruch v okolí.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:16