NagasakiMilitry History Now/Twitter
StoryEditor

Od útoku na Nagasaki uplynulo 78 rokov. Po Hirošime šlo o ďalšiu mega katastrofu, zahynulo 70-tisíc ľudí

TASR09.08.2023., 11:00h

V stredu si pripomíname útok atómovou bombou Nagasaki. Pri tejto udalosti zahnulo 70-tisíc ľudí, v podobných číslach sa pohybovali aj zranení.

Lajkuj Brainee.sk na

Primátor japonského mesta Nagasaki v stredu vyzval krajiny vlastniace jadrové zbrane, aby „preukázali odvahu“ a oslobodili sa od princípov jadrového odstrašovania.

Ako informovala agentúra Kjódó, vyhlásenie primátora Širóa Suzukiho zaznelo na spomienkovom podujatí pri príležitosti 78. výročia útoku atómovou bombou na Nagasaki. Atómová bomba Fat Man zhodená na mesto 9. augusta 1945 americkým bombardérom zavinila smrť viac ako 70.000 ľudí, ďalších 75.000 utrpelo zranenia.

image

Hrôzostrašné zábery. Pozri, ako vyzerala Hirošima pred a po zhodení atómovej bomby

Prvé zhromaždenie

Pietne a mierové zhromaždenie sa prvýkrát od roku 1963 konalo v interiéri, nie v mestskom Parku mieru - blízko miesta, kde bomba vybuchla. Dôvodom bola tropická búrka, pre ktorú zrušili aj osobnú účasť premiéra Fumia Kišidu a zahraničných hostí.

Podľa pôvodných plánov malo byť na obrade približne 2400 zástupcov 85 krajín a regiónov.

image

Nagasaki

Militry History Now/Twitter

Primátor Suzuki na margo zvýšeného napätia v súvislosti s vojnou na Ukrajine vo svojom prejave vyhlásil, že Rusko "nie je jediným štátom, ktorý predstavuje riziko". Vyzval preto jadrové mocnosti, aby sa oslobodili od princípov jadrového odstrašovania, a apeloval na japonskú vládu, aby „preukázala odhodlanie“ a čo najskôr podpísala a dala ratifikovať Zmluvu o zákaze jadrových zbraní.

Podobné vyhlásenie zaznelo pred tromi dňami i na pietnom zhromaždení v meste Hirošima, kde si pripomenuli udalosti zo 6. augusta 1945, keď naň USA zhodili atómovú bombu, pričom zahynulo 140.000 ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:26