Test Castle Bravo - najväčšej atómovej bomby, akú kedy Spojené štáty odpáliliWikipedia/Federal government of the United States
StoryEditor

Američania sa počas studenej vojny báli Sovietskych zbraní. Pri testoch svojich atómových bômb si sami zamorili celú krajinu

Miroslav Kamody25.07.2023., 10:00h

Je ironické, že Američania sa celé roky obávali útoku jadrovými zbraňami Sovietskym zväzom počas studenej vojny, keďže jediná vláda, ktorá kedy jadrové zbrane na obyvateľov Spojených štátov použila, bola ich vlastná.

Lajkuj Brainee.sk na

Milióny ľudí v priebehu posledných dní smerovalo do kinosál, aby si mohli pozrieť epos režiséra Christophera Nolana s názvom Oppenheimer. Ten sleduje príbeh vedca, ktorý sa stal otcom atómovej bomby.

Ako však informuje portál Gizmondo, v priebehu posledných dní nebol zverejnený iba film, ale aj nová štúdia, ktorá sleduje rádioaktívnu devastáciu spôsobenú prvým testom jadrových zbraní americkej vlády. K testu s názvom Trinity došlo 16. júla 1945.

image

RECENZIA Oppenheimer je bomba. Film sa ti vryje pod kožu a odzbrojí ťa výnimočným vizuálom a hereckými výkonmi

Rádioaktívny spad naprieč krajinou

Štúdia vedcov ukazuje, že len tento samotný výbuch sa postaral o distribúciu rádioaktívnych ložísk do 46 štátov USA, ako aj do častí Kanady a Mexika. Správa sa tiež pokúša analyzovať vplyv desiatok ďalších „atmosférických“ testov jadrových zbraní vykonaných federálnou vládou v rokoch 1951 až 1962 v Spojených štátoch.

Vedci tvrdia, že testy spôsobili „rozsiahle rozptýlenie rádioaktívneho spadu“ a viedli k „kontaminácii životného prostredia a vystaveniu obyvateľstva“. Novo publikovaný výskum sa zameriava na „atmosférické testy“, hoci vláda USA testovala aj podzemné jadrové zbrane, pričom medzi rokmi 1951 a 1998 vyhodila do vzduchu odhadom 815 podzemných jadrových zbraní.

Výskumníci využili kombináciu údajov, ktoré predtým neboli dostupné. Dokument využíva reanalyzované historické polia počasia s vysokým rozlíšením, vládne údaje USA a komplexné modelovanie atmosféry, aby sa pokúsili zmapovať šírenie rádioaktívneho spadu v dňoch po historických jadrových testoch.

Desiatky testov

Podľa zistení novej štúdie mal test Trinity veľký vplyv na celkové množstvo jadrového spadu, ktorý sa rozšíril po celých USA „Naše výsledky ukazujú významný príspevok spadu Trinity k celkovej hustote depozície v susedných štátoch USA... a najmä v Novom Mexiku.“ Správa uvádza, že spad z Trinity dosiahol 46 štátov len za 10 dní.

Ako ďalej zistili, zo 101 jadrových testov vykonaných počas skúmaného obdobia, 94 z nich vytvorilo rádioaktívne hubové oblaky, ktoré následne rozptýlili jadrový spad po celej krajine. Zatiaľ čo test Trinity prebiehal v Novom Mexiku, ďalších 93 atmosférických testov, ktoré vygenerovali hríbový mrak, sa uskutočnilo na rôznych miestach v okolí Nevady.

image

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Okrem toho Spojené štáty vykonali 45 „airburst“ testov, ktoré zahŕňali odpálenie jadrových bômb v hornej atmosfére Zeme. Tie sa uskutočnili vystrelením rakety do atmosféry, ktorá bola „vyzbrojená na výbuch vo vopred určenom bode vo vesmíre,“ poznamenáva jedna štúdia.

Nárok na odškodné

Zaujímavosťou je, že prinajmenšom v jednom prípade vláda údajne nechala dobrovoľníkov stáť pod takouto explóziou. Chcela takto otestovať prípadné zdravotné dopady, ktoré by to malo na ľudí stojacich pod nimi.

Výskum by mohol začať nový rozhovor o tom, koľko ľudí má od vlády nárok na odškodné za zdravotné dopady testov, informoval New York Times. Zákon o kompenzácii vystavenia žiareniu z roku 1990 je federálny zákon určený na vyplácanie peňazí komunitám a jednotlivcom, ktorí boli ovplyvnení vládnym jadrovým testovaním.

Nové zistenia však naznačujú, že testovanie potenciálne ovplyvnilo oveľa širšiu oblasť, ako predtým uznávali právne predpisy. V správe sa uvádza, že dúfa, že jej zistenia „poskytnú príležitosť na prehodnotenie dôsledkov atmosférického jadrového testovania na verejné zdravie a životné prostredie“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:02