Za záhadou rádioaktívnych bavorských diviakov sa neskrýva len Černobyľ.Unsplash/Kevin Jackson/
StoryEditor

Za záhadou rádioaktívnych bavorských diviakov sa neskrýva len Černobyľ. Nový nemecký výskum priniesol zarážajúce odhalenie

Michal Čiernik01.09.2023., 09:00h

Diviaky v juhovýchodnom Nemecku obsahujú vysoké hladiny rádioaktívnych prvkov, čo sa vo veľkej miere pripisuje černobyľskej katastrofe v roku 1986. Nový výskum však ukazuje, že za to môžu aj testy jadrových zbraní z polovice 20. storočia.

Lajkuj Brainee.sk na

Je známe, že diviaky v juhovýchodnom Nemecku obsahujú vysoké hladiny rádioaktívneho cézia z černobyľského výbuchu. Úrovne rádioaktivity sa však u iných zvierat znížili, zatiaľ čo u kancov záhadne pretrvávajú.

Nový výskum ukazuje, že za to môžu testy jadrových zbraní z polovice 20. storočia. Vedci tvrdia, že oba zdroje naďalej kontaminujú kancov prostredníctvom ich stravy.

image

Japonsko začalo vypúšťať rádioaktívnu vodu z Fukušimy. Tvrdí, že riziko je minimálne

Kontaminované mäso

Na prvý pohľad sa síce zdajú byť zdravé, ale nebezpečne vysoké hladiny rádioaktívneho cézia v diviačom mäse obmedzili ich lov a prispeli k problémom s premnožením. „Naša práca odhaľuje hlbší pohľad na notoricky známu kontamináciu rádiocéziom u bavorských diviakov nad rámec celkovej kvantifikácie rádionuklidov," píšu vo svojom článku rádioekológ Felix Stäger z Leibniz University Hannover v Nemecku a jeho kolegovia.

Po havárii v Černobyle pred 37 rokmi došlo k zvýšeniu kontaminácie rádioaktívnym céziom, najmä céziom-137, ktorého polčas rozpadu je približne 30 rokov.

Oveľa horší a hlavne stabilnejší izotop však vzniká po výbuch jadrovej zbrane a to cézium–135. Ten má polčas rozpadu viac ako dva milióny rokov.

image

Pomocou pomeru cézia-135 k céziu-137 výskumníci zistili, že testovanie jadrových zbraní bolo zodpovedné za 12 až 68 percent kontaminácie v jednotlivých vzorkách.

Environmental Science & Technology/Felix Stäger

Pomocou pomeru cézia-135 k céziu-137 vedci určili, odkiaľ pochádza. Vysoký pomer naznačuje výbuchy jadrových zbraní, zatiaľ čo nízky pomer poukazuje na výbuch jadrového reaktoru.

88 percent vzoriek prekročili povolenú hranicu kontaminácie

Tím sa rozhodol analyzovať hladiny cézia pomocou 48 vzoriek mäsa z diviakov zozbieraných poľovníkmi v rokoch 2019–2021 z jedenástich regiónov Bavorska. Na meranie aktivity cézia-137 bol použitý detektor gama žiarenia.

Výsledky ukázali, že až 88 percent testovaných vzoriek mäsa malo vyššiu hladinu rádioaktívneho cézia, ako dovoľuje nemecká zákonná hranica.

image

Následne strava diviakov, ktorá zahŕňa podzemné hľuzovky, absorbovala rôzne úrovne kontaminácie z oboch zdrojov, čo prispelo k pretrvávajúcej rádioaktivite zvierat.

Environmental Science & Technology/Felix Stäger

Pomocou pomeru cézia-135 k céziu-137 výskumníci zistili, že testovanie jadrových zbraní bolo zodpovedné za 12 až 68 percent kontaminácie v jednotlivých vzorkách, ktoré prekročili limit bezpečnej spotreby.

Všetky vzorky obsahujú spad z jadrových zbraní

Napriek tomu, že Černobyľ je hlavným zdrojom cézia u diviakov, približne štvrtina vzoriek vykazovala vyšší podiel spadu z jadrových zbraní. „Všetky vzorky obsahujú isté znaky z oboch prvkov,“ píšu vedci.

Následne strava diviakov, ktorá zahŕňa podzemné hľuzovky, absorbovala rôzne úrovne kontaminácie z oboch zdrojov, čo prispelo k pretrvávajúcej rádioaktivite zvierat.

image

Zaznamenali rádioaktívneho hybridného diviaka. Vynoril sa z pustatiny vo Fukušime

Budúce jadrové nehody alebo výbuchy, by mohli podľa vedcov zvýšiť súčasnú kontamináciu týchto zvierat a mať dôsledky na bezpečnosť potravín na celé desaťročia. „Táto štúdia ilustruje, že strategické rozhodnutia o vykonaní atmosférických jadrových testov pred 60 až 80 rokmi stále ovplyvňujú vzdialené prírodné prostredie, voľne žijúce zvieratá a zdroj potravy pre ľudí,“ uzatvárajú autori.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:05