Najsmrteľnejšia choroba na svete takmer zdecimovala domorodých obyvateľov. Twitter/tpwky, Fcconfidential/
StoryEditor

Nechutné tajomstvo za najsmrteľnejšou chorobou na svete. Na Kuru zomrie takmer každý, kto sa ňou nakazí

Michal Čiernik13.09.2023., 11:30h

Choroba Kuru má takmer stopercentnú úmrtnosť. Za jej epidémiou stojí hrôzostrašné tajomstvo.

Lajkuj Brainee.sk na

V jednom z najmenej preskúmaných regiónov sveta žil kmeň Fore roky nezávisle a rozvíjali si osobitú kultúru s tradíciami. Jednou z týchto tradícií bol aj rituálny kanibalizmus, ktorý viedol k rozšírenej chorobe nazývanej kuru.

Choroba kuru bola prvýkrát objavená v 50. rokoch 20. storočia a je spôsobená infekčným proteínom (priónom), ktorý sa nachádza v kontaminovanom ľudskom mozgovom tkanive. Nákaza sa šírila medzi ľuďmi z Novej Guiney, ktorí praktizovali formu kanibalizmu, pri ktorej jedli mozgy mŕtvych ľudí ako súčasť pohrebného rituálu, uvádza Ladbible.

Zatiaľ čo prax jedenia týchto mozgov prestala v 60. rokoch 20. storočia, prípady kuru sa objavovali ešte mnoho rokov potom. Inkubačná doba ochorenia je totiž veľmi dlhá – môže trvať od niekoľkých rokov až po desaťročia. Zatiaľ čo priemerná inkubačná doba je desať až 13 rokov, v minulosti boli zaznamenané prípady, kedy choroba prepukla aj po 50 rokoch.

Smrtiaci smiech

Kuru, tiež známa ako „smrtiaci smiech“, je ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje, že obete strácajú kontrolu nad svojimi emóciami, končatinami a telesnými funkciami. Mnohé obete trpia nekontrolovateľnými záchvatmi smiechu a zomierajú menej ako rok po tom, čo sa u nich prvýkrát prejavia príznaky. 

Okrem toho chorobu sprevádza bolesť rúk a nôh, ťažkosti s chôdzou, bolesti hlavy, ťažkosti s prehĺtaním, tras a svalové zášklby.

Choroba bola na vrchole v 50 rokoch 20. storočia, kedy na kuru zomieralo 200 členov kmeňa ročne. V 60. rokoch vedci konečne prišli na pôvod ochorenia a domorodcov presvedčili aby s rituálmi prestali.

image

Väčšina z nás má v sebe vírus, o ktorom nikto počul. Prináša však so sebou zásadné riziká, ktoré ohrozujú teba aj deti

Odvtedy sa kmeň Fore rozrástol dvojnásobne a úmrtia na nevyliečiteľnú chorobu prestali.

Podľa Michaela Alpersa, medicínskeho výskumníka z Curtin University v Austrálii, ktorý túto chorobu študoval, posledná obeť kuru zomrela v roku 2009. A epidémia bola medzi ľuďmi z Fore oficiálne vyhlásená za ukončenú v roku 2012.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:01