Dracula v skutočnom živote plakal krvavé slzy.Braineexcnanva/
StoryEditor

Dracula v skutočnom živote plakal krvavé slzy. Nová štúdia odhaľuje, akými chorobami trpel Vlad Napichovač

Michal Čiernik16.08.2023., 14:00h

Krutý vládca Vlad III. známy ako Dracula mal trpieť veľmi zriedkavým ochorením. Okrem iných zistených indispozícií ho mali trápiť aj krvavé slzy.

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci z univerzity v Catanii objavili ďalšiu krvavú spojitosť s rumunským kniežaťom Vladom Tepešom. Vlad Napichovač trpel zriedkavým stavom, pri ktorom mu padali krvavé slzy. „Pravdepodobne trpel, aspoň v posledných rokoch svojho života, patologickým stavom nazývaným hemolakria, to znamená, že mohol roniť slzy s prímesou krvi,“ povedal vedúci štúdie profesor Vincenzo Cunsolo.

Draculov list

Vlad, tiež známy ako Vlad Dracula, bol trojnásobným vládcom Valašska v období od roku 1448 do svojej smrti okolo roku 1477. Neskôr bol inšpiráciou pre slávneho upírskeho grófa írskeho autora Brama Stokera v jeho románe Dracula z roku 1897.

Teraz, viac ako 500 rokov po jeho smrti, vedci vzali „historické biomolekuly“ z dokumentu napísaného neslávne známym vojnovým veliteľom.Tím z listu v máji tohto roku, presne 125 rokov od vydania Stokerovho Draculu, vytiahol krv, pot, odtlačky prstov a sliny. 

List je datovaný 4. augusta 1475 a mešťanom zo Sibiu ho napísal muž, ktorý sa v texte označuje za „knieža zaalpských oblastí“. Obyvateľom mesta oznámil, že ich čoskoro navštívi.

Čo je hemolakria

Ak človek trpí hemolakriov, jeho slzy môžu mať od krvi buď červený nádych, alebo sa môže zdať, že plače čistú krv. Aj keď je vizuálny vplyv hemolakrie silný a môže byť veľmi desivý, nie je vždy dôvodom na obavy.

Je to symptóm mnohých chorôb a môže naznačovať nádor v orgáne, ktorý produkuje slzy. Môže byť vyprovokovaný aj zápalom spojiviek, poškodením očného prostredia alebo úrazmi.

image

U dospelých žien sa vyskytli prípady hemolakrie vyvolanej hormónmi.

Twitter/cyprussusan/

U dospelých žien sa vyskytli prípady hemolakrie vyvolanej hormónmi. Niektorí vedci dokonca naznačujú, že to súvisí s extrémnym stresom alebo psychickým rozrušením.

Trpel aj inými chorobami

Okrem toho Vlad III. pravdepodobne trpel aj zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a kože. „Podľa našich zistení sa takýto výskum uskutočnil po prvýkrát a pomohol lepšie priblížiť zdravotný stav Vlada Draculu Napichovača,“ uviedol profesor.

image

Korene nového kráľa Británie siahajú až do Transylvánie. Jeho predok je sám Vlad Dracula

Tým vedcov samozrejme nemôže poprieť, že týchto dokumentov sa mohlo dotknúť viac stredovekých ľudí. Preto sa zmerali na tie najstaršie a najviac vyskytujúce sa proteíny, ktoré by mali byť spojené s autorom listu kniežaťom Vladom Napichovačom.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 14:13