Sekundárna syfilisová vyrážka na dlaniach.Profimedia.cz/
StoryEditor

Malária, lepra aj syfilis. Na Západ sa vo veľkom vracajú choroby z viktoriánskej éry, týka sa to aj Slovenska

iDnes.czČTK14.08.2023., 14:00h

Endemická lepra na Floride, hrozba desiatok tisíc prípadov osýpok v Londýne a päťdesiatpercentný nárast prípadov syfilisu v Írsku a Portugalsku. To nie je úryvok z viktoriánskeho románu, ale triezvy obraz západného sveta v roku 2023.

Lajkuj Brainee.sk na

Klesajúca zaočkovanosť detí, zmeny v správaní a stravovacích návykoch a tiež klimatické zmeny prispeli k návratu nebezpečných chorôb, píše server Politico. K tomu sa pridáva stále väčšia odolnosť baktérií voči antibiotikám, čo znamená, že jedno z najviac prevratných liečiv za posledných sto rokov môže byť teraz ohrozené.

Napriek tomu, že bohaté krajiny dokázali vykoreniť mnoho epidémií z minulých storočí vďaka intenzívnym očkovacím kampaniam, šikovnému informovaniu verejnosti a zavádzaniu účinných moderných liekov, v 21. storočí sa karta obrátila. Kvôli pandémii covidu-19 a ére „globálneho otepľovania“ sa zdravotnícke systémy ocitli na chvoste, pokiaľ ide o boj s niektorými najstarších chorôb. Na scénu sa vrátili osýpky, syfilis, dna, lepra a malária.

Osýpky

Osýpky sú jednou z najviac nákazlivých ľudských chorôb. Predtým, keď takzvaný otec moderných vakcín John Franklin Enders vyvinul vakcínu, sa každé dva až tri roky objavovali epidémie, ktoré spôsobili viac ako dva milióny úmrtí. Prvá látka bola povolená na použitie v roku 1963 a nasledovalo rozsiahle očkovanie.

image

Osýpky.

Flickr/mel Cameron Radford/

V posledných rokoch stratili Spojené kráľovstvo, Grécko, Česká republika a Albánsko štatút krajín, v ktorých boli osýpky odstránené. Len po dvoch mesiacoch roku 2023 bolo v európskom regióne zaznamenaných už 900 prípadov tejto choroby, čo je viac ako celkový počet za minulý rok, kedy bolo v Európe zaznamenaných len 127 prípadov.

Holandsko varovalo, že menšia imunita v krajine znamená väčšiu pravdepodobnosť, že sa osýpky znovu objavia. Britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) v júli uviedol, že Londýn je pripravený na desiatky tisíc prípadov kvôli nižšej zaočkovanosti, ktorú umocnila pandémia.

Syfilis

Syfilis je pohlavne prenosné bakteriálne ochorenie, ktoré je možné liečiť penicilínom, ak sa zachytí včas. Ak sa tak nestane, postupuje vo fázach, pričom prvá je nebolestivá kožné lézie, druhá vyrážka s ďalšími príznakmi, ako je horúčka alebo únava, a tretia je latentné štádium, kedy baktérie zostáva v tele, ale nespôsobuje problémy. Posledné štádium môže nastať aj niekoľko desiatok rokov po prvej infekcii a môže viesť k poškodeniu orgánov a smrti.

image

Syfilis mal Gottwald, Lenin aj van Gogh. Choroba pôvodne dostávala meno po neobľúbených národoch, kde sa šírila

Odhaduje sa, že na konci 18. storočia mal syfilis do 30 rokov každý piaty Londýnčan. Teraz UKHSA zaznamenala masívny nárast, pričom počet prípadov v roku 2022, kedy ich bolo 8 692, je najvyšší od roku 1948.

A nejde len o Britániu. Najnovší každoročný prieskum Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ukazuje, že počet prípadov v krajinách Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) má vzostupnú tendenciu. Najviac prípadov zaznamenala v roku 2019 Malta a potom Írsko.

Počet prípadov tejto pohlavnej choroby rastie aj na Slovensku. V minulom roku nahlásili poskytovatelia zdravotnej starostlivosti 443 prípadov syfilisu. Oproti roku 2021 vzrástol počet prípadov o polovicu.

Dna

Vracia sa tiež choroba kráľov a tentoraz jej netrpia iba príslušníci kráľovských rodov, ktorí sa prepchávajú červeným mäsom a alkoholom. Dna je bolestivý typ artritídy, pri ktorom sa ukladajú malé kryštály okolo kĺbov – často okolo palca na nohe. Prípady tohto ochorenia stúpajú po celom svete, pričom USA a Kanada zaznamenali najväčší nárast medzi rokmi 1990 a 2017.

Rizikové faktory pre vznik dni zahŕňajú mužské pohlavie, obezitu, zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak a cukrovka a konzumáciu potravín bohatých na fruktózu. Riziko sa taktiež zvyšuje s konzumáciou alkoholu. S narastajúcou mierou obezity v európskom regióne sa zdá, že ochorenie kráľov čoskoro nezmizne.

Lepra

Lepra je závažné kožné ochorenie spôsobené baktériou, ktoré vedie k poškodeniu nervov a strate citlivosti kože, očí a nosa. V rozvinutých krajinách ide o veľmi zriedkavú chorobu, až do dnes. Nová správa totiž naznačuje, že lepra by mohla byť endemická na Floride. V štátoch juhovýchodnej časti USA sa počet nahlásených prípadov za poslednú dekádu viac ako zdvojnásobil.

image

Vedci varujú pred novou nebezpečnou pandémiou: Spôsobiť ju môže táto neodvratná zmena

Príčinou býva často nezdravý životný štýl, ale vedci tiež poukázali na zlé zaobchádzanie s touto chorobou. Historicky sa ľudia s leprou posielali na vzdialené karanténne ostrovy. Teraz môžu byť vyliečení za mesiac vďaka viacerým liekom a včasnému zachyteniu sa dá ľahko zabrániť invalidite.

Malária

Malária nebola vždy chorobou, ktorá postihovala iba tropické oblasti v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Prípady boli zaznamenané v močaristých oblastiach Paríža a pozdĺž rieky Temža v Londýne, pričom Sardínia v Taliansku zaznamenala v 19. storočí 300 úmrtí na 100 000 obyvateľov. Európa ale dokázala maláriu vykoreniť prostredníctvom rozsiahleho povojnového programu postrekov insekticídy, vysúšania močarísk a liečby.

image

Komár prenášajúci horúčku dengue.

Pixabay/Pixabay

Zatiaľ čo malária sa sem ešte naplno nevrátila, nárast iných ochorení prenášaných komármi, ako je horúčka dengue a západonilská horúčka, by mal byť vnímaný ako varovný signál. Na druhej strane Atlantiku vydalo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v júni varovania ohľadom niekoľkých lokálnych prípadov malárie.

Pokiaľ ide o osud Európy, šéf Globálneho fondu pre boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Peter Sands uviedol, že s narastajúcimi extrémnymi poveternostnými udalosťami v regióne by sa Európa „mohla ľahko dočkať návratu malárie“.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:51