CMV vírus môže priniesť mnohé problémyUnsplash/Arren Mills
StoryEditor

Väčšina z nás má v sebe vírus, o ktorom nikto počul. Prináša však so sebou zásadné riziká, ktoré ohrozujú teba aj deti

Miroslav Kamody01.06.2023., 14:30h

Pod skratkou CMV sa skrýva vírus, ktorý prináša množstvo problémov, na ktoré zvyčajne doplácajú novorodenci. Je možné, že ho v sebe máš aj ty.

Lajkuj Brainee.sk na

Vírus, o ktorom vie len málokto, no s veľkou pravdepodobnosťou ním trpí len málokto. Laura Gibson, docentka medicíny a pediatrie na UMass Chan Medical School, sa v článku pre portál The Conversation rozhovorila o cytomegalovíruse, známym aj ako CMV.

Mnohí rodičia zostávajú v šoku, keď sa dozvedia, že ich novorodenec je infikovaný CMV. „Hoci viac ako polovica populácie Spojených štátov bude do 40-tky infikovaná CMV a táto choroba je bežná na celom svete, len málo ľudí o nej počulo,” hovorí.

image

Dostávali injekcie s krvou chorých zvierat. Objavili bunker z druhej svetovej vojny, v ktorom vykonávali zvrátené pokusy

Opar, kiahne, CMV

CMV patrí do rovnakej vírusovej rodiny ako opary či ovčie kiahne a podobne ako tieto vírusy žije v tele po celý život. Väčšina detí a dospelých má pri počiatočnej infekcii veľmi mierne alebo dokonca žiadne príznaky. Zdravý imunitný systém je zvyčajne schopný udržať CMV pod kontrolou, takže ľudia neochorejú alebo dokonca ani nevedia, že vírus žije v ich tele.

Ak je teda nepravdepodobné, že väčšina ľudí ochorie na CMV, prečo je potom také dôležité pochopiť tento vírus? „Ako špecialista na infekčné choroby a imunológiu som sa na túto otázku sústredila väčšinu svojej dvadsaťročnej kariéry. Jedným z hlavných dôvodov je, že CMV – na rozdiel od iných vírusov v jeho rodine – môže prechádzať z matky na plod počas tehotenstva.”

Vrodená CMV (cCMV) je najčastejšou infekciou pred narodením a hlavnou infekčnou príčinou vrodených chýb. Približne jedno z 200 dojčiat sa ročne narodí s cCMV a takmer 20 percent z nich má trvalé neurovývojové poruchy, ako je strata sluchu alebo detská mozgová obrna.

image

CMV vírus môže priniesť mnohé problémy

Unsplash/Jonathan Borba

Každý rok je cCMV postihnutých viac detí ako niekoľko známych detských ochorení, ako je Downov syndróm a fetálny alkoholový syndróm. „V porovnaní s neskoršími štádiami tehotenstva nesie CMV infekcia v prvom trimestri najvyššie riziko mŕtveho pôrodu alebo závažných účinkov, keď sa vyvíja imunitný systém a orgány, ako je mozog.”

Opatrnosť počas tehotenstva

Skríning na rubeolu, HIV a syfilis je rutinou pre včasnú prenatálnu starostlivosť. Prenatálny CMV skríning však nie je štandardnou starostlivosťou kvôli niekoľkým obmedzeniam súčasného testovacieho prístupu. Niektoré dostupné testy môžu byť pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ťažko interpretovateľné.

Testovanie poskytuje informácie o tom, či má rodič CMV, ale dostatočne nepredpovedá riziko prenosu na plod alebo závažných symptómov. Prenatálny skríning u zdravého človeka s normálnym tehotenstvom zvyčajne neponúka užitočné informácie.

image

WHO varuje svet: Príde ďalšia pandémia, môže byť ešte smrteľnejšia ako koronavírus

„Je to preto, že ktokoľvek môže mať dieťa s cCMV bez ohľadu na to, či mal pozitívny alebo negatívny test pred alebo skôr v tehotenstve. Testovanie CMV môže byť užitočné pre tehotné osoby, ktoré majú akútne ochorenie, ako je dlhotrvajúca horúčka a únava, alebo ktoré majú abnormálny ultrazvuk plodu.”

Výskumníci v súčasnosti hodnotia liek valaciklovir ako potenciálnu liečbu na prevenciu prenosu plodu. Valaciklovir sa bežne používa na prevenciu alebo liečbu genitálneho herpesu počas tehotenstva. A zistenia z nedávnej klinickej štúdie v Izraeli naznačujú, že valaciklovir môže znížiť riziko prenosu CMV na plod.

Vo všeobecnosti valaciklovir nefunguje tak dobre ako iné CMV lieky, ktoré ľudia nemôžu užívať počas tehotenstva. V dôsledku toho je potrebná oveľa vyššia dávka na zníženie rizika fetálnej CMV infekcie, ktorá môže u tehotných žien spôsobiť významné vedľajšie účinky.

image

CMV vírus môže priniesť mnohé problémy

Unsplash/freestocks

V prípade dojčat môžu nastať abnormality, ktoré nie sú viditeľné pri narodení, a neexistuje spoľahlivý spôsob, ako predpovedať, či budú mať progresívne zdravotné problémy. Bez skríningu všetkých novorodencov na CMV nebude zaručené, že sa deti budú vyvíjať bez akýchkoľvek problémov.

Šírenie povedomia o CMV, nie o infekcii

„Zníženie výskytu cCMV infekcie je nepravdepodobné bez zvýšenia informovanosti. Väčšina ľudí o CMV nepočula alebo si neuvedomuje, čo môžu urobiť, aby znížili svoje šance na získanie CMV počas tehotenstva,” varuje Gibson.

Mnoho dospelých je opakovane vystavených jednému z hlavných rizikových faktorov CMV infekcie: malému dieťaťu, ktoré pravidelne chodí do škôlky, alebo sa stretáva s veľkou skupinou detí. Infekcie ako CMV sa ľahko šíria medzi deťmi v prostrediach, kde sa skupinová hra, jedlo a výmena plienok stávajú každodennou príležitosťou na prenos.

image

Situácia je omnoho horšia, ako sme si mysleli. Začalo sa šieste masové vymieranie druhov

„Deti sa môžu zdať celkom zdravé, ale nesú CMV v slinách a moči týždne alebo dokonca mesiace po infekcii. Keď sa nič netušiaca tehotná žena dostane do kontaktu s týmito telesnými tekutinami, môže sa nakaziť aj ona.”

U tehotných žien môžu jednoduché zmeny správania, ako je bozkávanie dieťaťa na hlavu namiesto pier, nezdieľanie jedla alebo náradia a časté umývanie rúk, výrazne znížiť riziko nákazy CMV, dodáva Laura Gibson na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:50