Dočkáme sa dnes správy od mimozemšťanov?Braineexcanva/
StoryEditor

Dočkáme sa v stredu správy od mimozemšťanov? Vedci nastavili obrí satelit a netrpezlivo očakávajú odpoveď z ďalekej hviezdy

Michal Čiernik23.08.2023., 15:00h

V roku 1983 poslali dvaja vedci rádiovú správu smerom k hviezde vzdialenej 16,7 svetelných rokov. Dnes, iný tím astronómov, nastavuje obrovský rádioteleskop, aby dostali prípadnú odpoveď od všetkých planét obiehajúcich okolo nej.

Lajkuj Brainee.sk na

Bolo to pred 40 rokmi, keď dvaja japonskí astronómovia, Masaki Morimoto a Hisashi Hirabayashi, vyslali rádiový signál smerom k hviezde s názvom Altair, vzdialenej 16,7 svetelných rokov . Pomocou  teleskopu Stanfordskej univerzity „v opitosti“ dvojica vyslala správu, ktorej cieľom bolo ukázať všetkým mimozemským rasám obiehajúcim okolo hviezdy, ako vyzerajú pozemšťania. 

Teraz tím astronómov na univerzite v Hyogo dúfa, že konečne dostanú odpoveď, na ktorú čakali a dokážu, že mimozemský život existuje. Umiestňujú obrovský rádioteleskop v meste Saku, aby dostali odpoveď od všetkých planét obiehajúcich okolo Altairu, jednej z najjasnejších hviezd na nočnej oblohe.

Pôvodný signál

Pôvodný rádiový signál vyslali Morimoto a Hirabayashi zo Stanfordu 15. augusta 1983 a podľa japonských novín The Asahi Shimbun predstavoval 13 kresieb. Týchto 13 kresieb, zakódovaných do signálov, zobrazuje vývoj života na Zemi, od jednobunkových organizmov po ryby, jašterice, opice a rodinu ľudí. 

image

Pôvodný rádiový signál vyslali Morimoto a Hirabayashi zo Stanfordu 15. augusta 1983 a podľa japonských novín The Asahi Shimbun predstavoval 13 kresieb. 

Twitter/renmusb1/

Hrubé náčrty tiež ukazujú niečo, čo vyzerá ako ryba šplhajúca z vody na pevninu – raný krok v ľudskej evolúcii – jedno ľudské mávanie a z bizarných neznámych dôvodov aj slovo „toast“.

O štyri desaťročia neskôr tím vedený Shinyou Narusawom na univerzite v Hyogo používa anténu s priemerom viac ako 64 metrov v Usuda Deep Space Center v meste Saku v nádeji, že nájde odpoveď.

image

tím vedený Shinyou Narusawom na univerzite v Hyogo používa anténu s priemerom viac ako 64 metrov v Usuda Deep Space Center.

Twitter/historyinmemes/

Podľa denníka The Asahi Shimbun sa 22. august považuje za najpravdepodobnejší dátum na odpoveď, keďže ide o siedmy deň siedmeho lunárneho mesiaca tradičného japonského lunisolárneho kalendára. 

Hviezda Altair

„Od 90. rokov minulého storočia bolo objavených veľké množstvo exoplanét,“ povedal Narusawa pre The Asahi Shimbun. „Altair môže mať planétu, na ktorej je život,“ dodal. Hviezda je vzdialená 16,7 svetelných rokov v súhvezdí Aquila a je jednou z najjasnejších hviezd na nočnej oblohe.

Na obežnej dráhe okolo nej sa zatiaľ nenašli žiadne známe planéty, aj keď nie je jasné, či to Morimoto a Hirabayashi vedeli, keď vysielali správu zo Stanfordskej univerzity. To však neznamená, že Altair nemá žiadne planéty a výskumníci aj tak dúfajú v odpoveď na ich správu.

image

NASA počas misie omylom vypustila smrtiaci roj skál. Úlomky asteroidu môžu byť nebezpečnejšie ako Hirošima

Podľa správy z portálu Gizmodo z roku 2008, duo vedcov prišlo s nápadom „keď boli opití“ a očakávali odpoveď už v roku 2015, ale neprišla. Hirabayashi dúfal, že správu prijali mimozemšťania v hviezdnom systéme Altair ešte v roku 1999 predtým, ako poslali odpoveď na Zem.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:38