Balvany, ktoré vedci skúmali, patria medzi najmenšie objekty, aké kedy v slnečnej sústave videli.Twitter/evankirstel/
StoryEditor

NASA počas misie omylom vypustila smrtiaci roj skál. Úlomky asteroidu môžu byť nebezpečnejšie ako Hirošima

Michal Čiernik09.08.2023., 13:00h

Minulý rok NASA otestovala planetárnu obranu, keď narazila vesmírnou loďou do asteroidu. Cieľom bolo zmeniť jeho trajektóriu, čo sa podarilo. Najnovšia štúdia však odhalila potenciálne riziko, ktoré pri náraze vzniklo.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles identifikovali 37 balvanov širokých až sedem metrov, ktoré sa rozptýlili z povrchu asteroidu Dimorphos po tom, čo doň narazila kozmická loď.

Cieľom misie známej ako Double Asteroid Redirection Test (DART), bolo vytlačiť vesmírnu skalu z jej obežnej dráhy v prípade, že by letela priamo k Zemi.

image

Cieľom misie, známej ako Double Asteroid Redirection Test (DART), bolo vytlačiť vesmírnu skalu z jej obežnej dráhy v prípade, že by letela priamo k Zemi.

Twitter/evankirstel/

Aj keď bol test úspešný, priniesol neúmyselné následky. „Aj menšie kamene padajúce z vesmíru by mohli spôsobiť extrémne problémy,“ uviedol tím v tlačovej správe. Dokonca aj 4,5 metrová skala, ktorá by zasiahla Zem, by mala toľko energie, ako atómová bomba zhodená na japonské mesto počas druhej svetovej vojny.

Ako šrapnely z granátu

Tím prirovnal roj vesmírnych skál k „oblaku šrapnelov z ručného granátu“, ktorý letí vesmírom rýchlosťou takmer 21-tisíc kilometrov za hodinu. 

Zatiaľ čo žiadna z trosiek nie je v kolíznej dráhe so Zemou, vedci sa obávajú, že búrka asteroidov z budúceho vychýlenia by mohla zasiahnuť našu planétu rovnakou rýchlosťou, akou sa pohyboval asteroid. „Pretože tieto veľké skaly v podstate zdieľajú rýchlosť cieľového asteroidu, sú schopné spôsobiť obrovské škody,“ povedal v novej štúdii astronómom UCLA David Jewitt.

image

Balvany, ktoré vedci skúmali, patria medzi najmenšie objekty, aké kedy v slnečnej sústave videli.

Twitter/evankirstel/

Balvany, ktoré vedci skúmali, patria medzi najmenšie objekty, aké kedy v slnečnej sústave videli. Sú detailne pozorovateľné len vďaka výkonnému Hubblovmu teleskopu. Ten zaznamenal roj asteroidov ešte v decembri 2022. Nový výskum publikovaný v časopise Astrophysical Journal Letters zistil, že skaly boli pravdepodobne vymrštené dôsledkom nárazu.

image

Zem má nový „Mesiac“. Vedci avizujú neuveriteľný objav, nebude však okolo nás krúžiť večne

„Ak budeme sledovať balvany pri budúcich pozorovaniach Hubbleovho teleskopu, možno budeme mať dostatok údajov na určenie presných trajektórií týchto objektov,“ povedal Jewitt. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:28