Vedci objavili nový svet pod oceánskym dnom.Schmidtocean/rov Subastian/Rov Subastian/schmidt Ocean Institute
StoryEditor

FOTO Je to úplne nový svet, o ktorom sme nevedeli, že existuje. Vedci ho objavili pod oceánskym dnom

Michal Čiernik10.08.2023., 14:00h

Nový ekosystém objavili na mieste, kde by si ho nečakal. Pod horúcimi oceánskymi prameňmi odkryli nový svet plný života.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z inštitútu Schmidt Ocean Institute použili podvodného robota, ktorý mal za úlohu nahliadnuť pod pláty sopečnej kôry v hlbokom, tmavom Pacifiku. Pod morským dnom našiel medzinárodný tím výskumníkov ekosystém prekvitajúci životom, aký ešte nevideli.

„Na súši už dlho poznáme živočíchy žijúce v dutinách pod zemou a v oceáne živočíchy žijúce v piesku a bahne, ale po prvýkrát vedci hľadali živočíchy pod hydrotermálnymi prieduchmi,“ hovorí výkonná riaditeľka inštitútu Jyotika Virmani. „Tento skutočne pozoruhodný objav nového ekosystému, skrytého pod iným ekosystémom, poskytuje nový dôkaz, že život existuje naozaj na neuveriteľných miestach,“ dodala.

Život pod povrchom vulkanických prameňov 

Vedci objavili hydrotermálne prieduchy, z ktorých v hlbokom oceáne vyvierajú horúce pramene bohaté na minerály, v 70. rokoch minulého storočia. Napriek temnote týchto hlbín sa okolo týchto prieduchov podobných komínom hemžil život. Za posledných 46 rokov výskumu však nikoho nenapadlo nahliadnuť pod horúce pramene oceánu.

Odstránením škrupiny morského dna teraz odhalili farebný ekosystém červov, slimákov a chemosyntetických baktérií, ktoré nečerpajú energiu so slnečného svetla, ale z minerálov. „Naše chápanie života zvierat v hlbokomorských hydrotermálnych prieduchoch sa týmto objavom výrazne rozšírilo,“ hovorí ekologička Monika Bright z Viedenskej univerzity.

Podmorské červy cestujúce sopečnými prameňmi

Výskumníkov najviac fascinovali takzvané pogonofóry. Zistili, že tieto tenké červovité hlbokomorské tvory cestujú pod morským dnom pomocou sopečných prameňov, a tak kolonizujú nové biotopy. To by mohlo vysvetľovať, prečo sa ich mláďatá nevyskytujú okolo hlbokých sopečných puklín. Väčšina sa totiž vyvíja pod ich povrchom.

image

Výskumníkov najviac fascinovali takzvané pogonofóry.

Schmidtocean/rov Subastian/Rov Subastian/schmidt Ocean Institute

Na otestovanie tejto hypotézy výskumníci použili diaľkovo ovládané vozidlo nazývané Subastian, aby vyčistili štvorec dna oceánu vo východnom Pacifiku pri Strednej Amerike v hĺbke približne 2 500 metrov. 

Výsledky týchto zistení budú zverejnené v nasledujúcich mesiacoch, ale ak je pravda, čo hovoria výskumníci, potom budúce hlbokomorské ťažobné aktivity by mohli tento novo nájdený ekosystém výrazne narušiť.

image

Najväčší organizmus na svete pomaly vymiera. Môžu za to aj premnožené jelene

„Objav nových tvorov a úplne nového ekosystému len podčiarkuje, koľko toho ešte musíme v našom oceáne objaviť. A aké dôležité je chrániť to, čo ešte nepoznáme alebo nerozumieme,“ hovorí Wendy Schmidt, prezidentka a spoluzakladateľka Schmidt Ocean Institute.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:11