NASA predstavila trio nových robotov, ktorých pošle v roku 2024 na Mesiac. Nasa/jpl-caltech/
StoryEditor

Po povrchu Mesiaca sa budú premávať roboti. NASA predstavila trio nových strojov, úlohy splnia bez ľudského zásahu

Michal Čiernik05.08.2023., 12:00h

Americká vesmírna agentúra práve zverejnila nové snímky a videá roverov v akcii. Budúci rok by sa mali takto premávať po povrchu Mesiaca.

Lajkuj Brainee.sk na

Trojica robotov, nie väčších ako príručný kufor, má na Mesiac odštartovať budúci rok, kde rozmiestni kamery a radar, aby vytvorila 3D mapu mesačného povrchu. Vedci dúfajú, že stroje budú spolupracovať, aby ukázali, ako by misie s viacerými robotmi mohli potenciálne podporiť astronautov v budúcich lunárnych misiách. Pristáť by mali podľa DailyMail do oblasti Reiner Gamma.

Každý zo štvorkolesových roverov si potom nájde ideálne miesto na opaľovanie, kde otvorí svoje solárne panely a nabije sa. Po dokončení strávia roboty celý lunárny deň, približne 29 pozemských dní, vykonávaním experimentov určených na testovanie ich schopností. Vozidlá sú súčasťou projektu CADRE (Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration) agentúry NASA.

Plniť úlohy budú automaticky

„Našou úlohou je demonštrovať, že sieť mobilných robotov dokáže spolupracovať pri plnení úlohy bez ľudského zásahu – autonómne,“ povedal Subha Comandur, projektový manažér CADRE v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory NASA v južnej Kalifornii. „Mohlo by to zmeniť spôsob, akým budeme robiť prieskum v budúcnosti,“ dodal.

Hneď ako dostanú prvé pokyny zo základnej stanice pristávacieho modulu, tím malých robotov si zvolí „vodcu“, ktorý následne rozdelí pracovné úlohy na dosiahnutie spoločného cieľa. Každý rover potom príde na to, ako pridelenú úlohu najlepšie a bezpečne splniť.

„Dostanú pokyn ako napríklad: „Choď preskúmať tento región“ a rovery zistia všetko ostatné: kedy vyrazia, akou cestou sa vyberú, ako budú manévrovať okolo miestnych nebezpečenstiev,“ povedal. Jean-Pierre de la Croix z JPL, hlavný inžinier CADRE. 

Misia Artemis

Misia je súčasťou širšieho cieľa NASA vrátiť ľudí na Mesiac do roku 2025. USA prvýkrát pristáli na mesačnom povrchu v roku 1969, ale od roku 1972 tam neboli. Minulý rok začal ich nový program Artemis ako nástupca veľmi úspešného programu Apollo.

image

Prvý Afroameričan a prvá žena na ceste okolo Mesiaca. Všetko čo vieme o misii Artemis II

Misia Artemis I bez posádky mala za cieľ vyslať vesmírnu loď Orion na rakete Space Launch System (SLS) na 25-dňovú cestu okolo Mesiaca a späť. Artemis II má nasledovať v roku 2024 s posádkou astronautov prelietavajúcich okolo nášho lunárneho satelitu, zatiaľ čo NASA dúfa, že prvú ženu a prvú farebnú osobu dostane na povrch Mesiaca o rok neskôr s Artemis III.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:38