Koncom budúceho roka sa sa štyria astronauti vydajú na 10-dňovú cestu okolo Mesiaca.Twitter/nasa/
StoryEditor

Prvý Afroameričan a prvá žena na ceste okolo Mesiaca. Všetko čo vieme o misii Artemis II

Michal Čiernik05.04.2023., 13:00h

Koncom budúceho roka sa štyria astronauti vydajú na 10-dňovú cestu okolo Mesiaca. Pozri sa čo všetko vieme o prvej misii NASA na Mesiac po 50 rokoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to už viac ako pol storočia, čo sa NASA zapísala do histórie tým, že dosiahla povrch Mesiaca na svojej misii Apollo-17. Po viac ako 50 rokoch sa v novembri 2024, v rámci misie Artemis II, štyria astronauti vyberú na 10-dňovú cestu okolo Mesiaca v kapsule Orion, uvádza Daily Mail.

Misia Artemis II

Artemis II je druhou časťou programu NASA, ktorého cieľom je znovu poslať ľudí na Mesiac. Vesmírna posádka odštartuje z Kennedyho vesmírneho strediska. Počas prvých dvoch dní budú astronauti testovať systémy kozmickej lode Orion predtým, ako začne takzvanú trans-lunárnu injekciu. Pohonný manéver, ktorý nastaví kozmickú loď na trajektóriu okolo Mesiaca.

Po štyroch dňoch by sa posádka mala dostať na odvrátenú stranu Mesiaca, pričom dosiahne maximálnu výšku približne 8900 kilometrov nad povrchom. Táto vesmírna posádka nepristane na Mesiaci, toto privilégium dostanú až členovia misie Artemis III., ktorá je naplánovaná na rok 2025.

Misia je druhou časťou mesačného programu NASA  po Artemis I, ktorý sa uskutočnil minulý rok. Primárnym cieľom Artemis II je testovanie podpory života na vesmírnej lodi Orion. Let sa využije aj na zhromažďovanie poznatkov pred cieľom NASA vyslať astronautov na Mars v nasledujúcom desaťročí.

Posádka

Len pred pár dňami NASA odhalila totožnosť každého zo štyroch členov posádky, ktorí sa zúčastnia misie Artemis II. K prvej žene, 44-ročnej Christine Koch z Michiganu, ktorá bude prvou ženou v rámci misií na Mesiac, sa pridá aj prvý Afroameričan Victor Glover (46) z Kalifornie. Ďalšími dvoma astronautmi sú Reid Wiseman z Baltimoru a kanadský astronaut Jeremy Hansen.

Victor Glover je astronautom pre NASA už desať rokov. Pred tromi rokmi s stal prvým Afroameričanom, ktorý pôsobil na Medzinárodnej vesmírnej stanice. Christina Koch prekonala ženský rekord v najdlhšom vesmírnom lete, keď počas svojej cesty na ISS v rokoch 2019 až 2020 strávila na obežnej dráhe 328 dní. Prekonala tak doterajší rekord Peggy Whitsonovej s 288 dňami. Niekoľko mesiacov pred tým Koch a ďalšia astronautka Jessica Meir absolvovali prvý, čisto ženský vesmírny výstup.

image

Misiu Artemis I prvýkrát riadila žena, konečne úspešne odštartovala a kapsula Orion už mieri k Mesiacu

Veliteľom misie bude 47-ročný testovací pilot Reid Wiseman, ktorý pôsobil ako šéf kancelárie astronautov. Tradične sa podieľal na prideľovaní posádok pre každú vesmírnu misiu. Štvoricu doplní Kanaďan Jeremy Hansen pre ktorého to bude prvá návšteva vo vesmíre. „Som nesmierne hrdý, že títo štyria statoční odštartujú naše cesty na Mesiac a ešte ďalej,“ povedal Norm Knight, riaditeľ pre letové operácie NASA.

Koľko to bude stáť?

Očakáva sa, že ambiciózny program Artemis od NASA bude stáť celkovo 63 miliárd libier (72 miliárd eur), pričom projekt Artemis II si vyžaduje 27 miliárd eur. Približne 14 miliárd eur z prostriedkov Artemis II bolo venovaných iba na lunárny pristávací modul Orionn, ktorý dopraví astronautov na Mesiac.

image

Približne 14 miliárd eur z prostriedkov Artemis II bolo venovaných iba na lunárny pristávací modul Orionn, ktorý dopraví astronautov na Mesiac.

Twitter/commercial_crew/

Profesor Christopher Conselice z University of Nottingham však predtým pre MailOnline povedal, že tento rozpočet nemusí byť dostatočne vysoký na to, aby dodržal termín do roku 2024. „Je mimoriadne nepravdepodobné, že sa tento termín dodrží,“ povedal. Príkladom je aj teleskop Jamesa Webba. Zatiaľ čo teleskop mal pôvodne odštartovať v rokoch 2007 až 2011, v skutočnosti vzlietol v roku 2021.

image

Poslednýkrát sa ľudská noha dotkla Mesiaca pred 50. rokmi. Bol to politický risk, ktorý bránil misiám na Mesiaci, hovorí astronaut

V každej zo svojich misií Artemis NASA dúfa, že sa dozvie viac o Mesiaci a našej slnečnej sústave. Zatiaľ čo sa Artemis II zameria na porozumenie viac o „tajomnej“ oblasti južného pólu Mesiaca, pred budúcimi expedíciami na Mars bude potrebné získať aj širšie znalosti. „Vraciame sa na Mesiac kvôli vedeckým objavom, ekonomickým výhodám a inšpirácii pre novú generáciu prieskumníkov: generáciu Artemis,“ uvádza NASA.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:11