Voyager 2TASR/AP Photo/NASA
StoryEditor

Voyager 2 žije! NASA zachytila signál vesmírnej sondy, ktorá je od Zeme vzdialená už takmer 20 miliárd kilometrov

TASRMiroslav Kamody03.08.2023., 10:00h

Po niekoľkých dňoch ticha zachytili antény NASA Deep Space Network „signál srdcového tepu” vesmírnej sondy Voyager 2. To znamená, že napriek viacerým dňom neistoty stále funguje, uviedla v utorok projektová manažérka NASA Suzanne Doddová.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) stratil kontakt so sondou Voyager 2 pred niekoľkými dňami, keď riadiace centrum omylom vyslalo chybný príkaz a jej anténa sa nesprávne natočila.

Najnovšia správa „zdvihla našu náladu”, povedala Doddová. Letoví kontrolóri v Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii sa teraz pokúsia otočiť anténu Voyageru 2 správnym smerom. Ak sa im to nepodarí, budú musieť počkať do 15. októbra na automatický reset systému sondy, píše portál ScienceAlert. Jej anténa je v súčasnosti vychýlená od správneho smeru o dva stupne.

image

Záhada vyriešená. Neznámy objekt nájdený na austrálskej pláži je skutočne z vesmíru

Vo vesmíre od roku 1977

„To je dlhý čas čakania, takže sa pokúsime poslať príkazy niekoľkokrát,” povedal Doddová. Voyager 2 odštartovala v roku 1977 z floridského Mysu Canaveral s cieľom skúmať vonkajšie planéty slnečnej sústavy (Jupiter, Saturn, Urán a Neptún). Túto úlohu splnila v roku 1989.

Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018 a pohybuje sa rýchlosťou zhruba 54-tisíc kilometrov za hodinu. Jej sesterská sonda Voyager 1 je od Zeme vzdialená už 24 miliárd kilometrov a pohybuje sa rýchlosťou 61-tisíc kilometrov za hodinu.

image

Voyager

Reuters/

Posolstvo pre iné civilizácie

NASA očakáva, že sondy Voyager 1 a 2 budú mať dostatok energie na vysielanie správ zhruba do roku 2025, potom s nimi stratí kontakt. Obe sondy nesú posolstvo pre prípad, že ich niekedy v budúcnosti zachytí inteligentná civilizácia.

Pozlátený audiovizuálny disk obsahuje fotografie a zvuky života na Zemi. Je uložený v puzdre, na ktorého povrchu je vygravírovaná schéma o pôvode sondy, návod na použitie disku, molekula vodíka a poloha Zeme vo vesmíre.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 16:38