Ilustrácia našej planéty.Pixabay
StoryEditor

Naša planéta žije od dneška na ekologický dlh. Oproti minulému roku nastala jedna pozitívna zmena

Miroslav Kamody02.08.2023., 11:00h

Kritický deň pre našu planétu prišiel po rokoch o niečo neskôr, no od optimizmu máme ďaleko.

Lajkuj Brainee.sk na

Od dnešného dňa žijeme všetci na ekologický dlh. Práve na 2. augusta tohto roka pripadá Earth Overshoot Day, ktorý označuje dátum, kedy sme využili všetky prírodné zdroje, ktorú môže Zem počas celého roka obnoviť.

Ako informuje stránka Geneva Environment Network, ktorá za výpočtami tohto dňa stojí, na určenie dátumu Global Footprint Network, ocenená medzinárodná výskumná a nezisková organizácia, kombinuje údaje a vytvára najrozumnejšie predpoklady na posúdenie stavu zdrojov ľudstva.

image

Barbie plní pulty fast fashion obchodov ako nikdy predtým. Za ružovým trendom sa skrýva temné pozadie

Kroťme nadšenie

Metodika sa opiera o najnovšie údaje National Footprint and Biocapacity Accounts, ktoré nevyhnutne predstavujú „časovú medzeru“ v porovnaní so súčasnosťou v dôsledku postupov vykazovania Organizácie Spojených národov. Jednoducho povedané - dopyt ľudstva po zdrojoch a službách v danom roku prevyšuje to, čo môže Zem v danom roku regenerovať. 

Aj keď sa dátum začiatku ekologického dlhu Zeme posledné roky skracoval, tento rok je prekvapivou výnimkou. Pre porovnanie, minulý rok tento deň pripadol na 28. júla. Zrejme až ďalšie roky ukážu, či sa svet skutočne mení k lepšiemu, alebo ide len o štatistickú odchýlku. 

image

Planéta Zem

Unsplash

Slovensko si nepolepšilo

Okrem svetového Overshoot Day organizácia sleduje aj začiatok ekologického dlhu v jednotlivých krajinách. Slovensko žije na ekologický dlh už od 3. mája. Minulý rok tento deň pre našu krajinu pripadol na rovnaký deň. V Česku tento deň nastal už 14. apríla, v Rakúsku 6. apríla, v Maďarsku 30. mája a v Poľsku 2. mája. 

Deň, odkedy ľudia žijú na ekologický dlh, ich upozorňuje, že si „spotrebovávajú budúcnosť”. Zároveň podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann ukazuje, že riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodného prostredia pomôžu zachovať zdravie planéty.

image

Študent Andrej už štyri roky zadarmo čistí lokalitu na severe Slovenska. Vyzbieral už stovky vriec odpadu

Napríklad zníženie uhlíkovej zložky ekologickej stopy ľudstva o 50 percent by posunulo Earth Overshoot Day o 93 dní. Ak by sa o polovicu znížilo množstvo jedla, ktoré končí ako odpad, tento deň by sa posunul o 13 dní, poukazuje organizácia. Posunutie tohto dňa považuje za jednu z kľúčových výziev, ktorým ľudstvo čelí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 12:37