Objavili nové obrovské vírusy, ktoré vyzerajú ako z inej planétyBiorxiv/matthias G. Fischer/
StoryEditor

Bežne sa vyskytujú v permafroste, vedci ich teraz našli v lese pri Bostone. Objavili nové vírusy, ktoré prekvapili aj odborníkov

Michal Čiernik03.08.2023., 11:00h

V Harvardskom lese v Novom Anglicku našli doteraz neobjavené obrovské vírusy. Vedcov najviac šokoval ich netradičný tvar.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Inštitútu Maxa Plancka v Nemecku objavili v pôde Nového Anglicka skupinu doteraz neobjavených vírusov. Niektoré z nich majú chápadlá, iné zase škrupiny v tvare hviezdy, píše DailyMail.

Obrovské vírusy sú väčšie ako ostatné, a na rozdiel od týchto nových netradičných častíc sa nachádzajú prevažne v oceánoch, arktických jazerách a topiacom sa permafroste. Objaviť ich vo vzorke pôdy v Harvardskom lese je preto špecifické. Zatiaľ čo novonájdené bizarné vírusy môžu v niektorých vyvolávať strach, vedci uviedli, že pre ľudí pravdepodobne nepredstavujú hrozbu.

image

Niektoré častice mali chápadlá, iné mali proteínové škrupiny v tvare 20-hrannej kocky či rôzne „hviezdicové“ vzory a iné neobvyklé tvary, ktorých biologické účely sú stále neznáme.

Biorxiv/matthias G. Fischer/

Nový výskum, zverejnený na bioRxiv, vykonal virológ Matthias Fischer z Inštitútu Maxa Plancka. V minulosti sa pokusy o charakterizáciu obrovských vírusov v Harvardskom lese zamerali na ich genómy, ktoré môžu obsahovať až 2,5 milióna párov báz DNA. V novej štúdii sa Fischerov tím zameral skôr na tvar alebo „morfológiu“ mikróbov. Skenovaním vzoriek pôdy pomocou elektrónového mikroskopu, vytvoril podrobné obrázky obrovských vírusov a blízkych častíc podobných vírusom.  

Netradičné tvary a veľkosti

Niektoré častice mali chápadlá, iné mali proteínové škrupiny v tvare 20-hrannej kocky či rôzne „hviezdicové“ vzory a iné neobvyklé tvary, ktorých biologické účely sú stále neznáme.

Jedna kategória obrovského vírusu sa podobala zdobeným fľaštičkám vytvoreným pred storočiami na uchovávanie parfumov, vďaka čomu si vyslúžili názov „Flacon“. 

image

Ďalšiemu súboru obrích vírusov dali názov „Gorgon“. bol pomenovaný po hrôzostrašných ženách s hadími vlasmi z gréckej mytológie.

Biorxiv/matthias G. Fischer/

Ďalšiemu súboru obrích vírusov dali názov „Gorgon“. bol pomenovaný po hrôzostrašných ženách s hadími vlasmi z gréckej mytológie, vrátane Medúzy a jej dvoch sestier, Stheno a Euryale. Fischerova skupina uviedla, že každý vírus „Gorgon“ mal približne osem až jedenásť rúrkovitých častí podobných chápadlám, pričom každá mala dĺžku asi 500-650 nanometrov a šírku 30-65 nanometrov. 

image

Prelom v medicíne? Vedcom sa podarilo pretvoriť určité baktérie tak, aby napádali a ničili rakovinové bunky

Predpokladajú, že tieto chápadlá môžu byť duté a že jedno na každom víruse môže byť jedinečne vyvinuté na „uvoľnenie genómu“.„Našli sme úplne novú rozmanitosť tvarov, ktoré sme nikdy predtým nevideli,“ povedal Fischer pre Live Science. „Stavil by som sa, že mnohé z nich, ak nie väčšina, sú úplne nové a my sme zaznamenali prvé pozorovania vírusov, ktoré sme nikdy predtým nevideli,“ dodal vedec.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 16:07