V Rusku ušli z nemocnice pacienti s antraxomUnsplash/Loren Biser, Wikipedia/CDC
StoryEditor

Z ruskej nemocnice ušli ľudia infikovaní smrtiacim vírusom. Toto nie je začiatok filmu, ale realita na Sibíri

Miroslav Kamody21.07.2023., 10:00h

Táto infekčná choroba dokáže človeka zabiť už za dva dni. Ľudia z tábora pastierov však aj napriek tomu z nemocnice ušli.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to ako zápletka thrilleru o infekčných chorobách - na vyprahnutých pláňach Sibíri sa na večeri podáva konské mäso, v ktorom sa tajne ukrýva vzácna a smrteľná baktéria. Keď hostia začnú vykazovať príznaky infekcie, sú poslaní do nemocnice, no niektorí utečú zo svojich postelí. A vtedy miestni úradníci v panike vydajú varovanie.

Ako informuje portál Futurism, ide o skutočnú udalosť, ktorá sa stala koncom júna v Tuve, republike v juhosibírskom regióne Ruska. Baktéria, ktorou sa ľudia nakazili, je antrax, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

image

Deti umierali na vrodenú chorobu, vrany padali z oblohy. Ekologická katastrofa navždy zmenila Japonsko

Situácia v Rusku sa bude zhoršovať

Aj keď sú ruské štátne médiá známe zverejňovaním pochybných správ a propagandy, nie je jasné, čo by úrady získali zbytočnou panikou po odvysielaní tohto príbehu o zbabranej hrozbe pre verejné zdravie.

Okrem toho boli aj v ruskom vnútrozemí nezávisle zaznamenané prípady antraxu, ako napríklad epidémia v roku 2016 na neznámom polostrove Jamal na severe Sibíri, kde podľa vtedajšej správy NPR ochorelo množstvo ľudí a zomrelo dieťa.

image

Baktéria spôsobujúca antrax

Wikipedia/CDC

Výskumníci už po tejto udalosti uviedli, že prepuknutia tejto choroby, ktorá je bez liečby pre človeka smrteľká už do dvoch až troch dní, v krajine budú v dôsledku narastajúcich teplôt na Sibíri spôsobených klimatickými zmenami čoraz častejšie. Okrem toho sa domnievajú, že rozmrazenie permafrostu uvoľňuje z ľadu všetky druhy smrtiacich baktérií a vírusov.

Tábor pastierov

K tomuto najnovšiemu incidentu s antraxom došlo v meste zvanom Bizhiktig-Khaya, kde sa nachádza „tábor pastierov, kde mali viac ako 100 neočkovaných zvierat,” uviedla agentúra TASS. Miestneho obyvateľa poslali 30. júna do nemocnice kvôli antraxu po návšteve osady, kde sa zdanlivo konzumovalo konské mäso a infikovaní boli aj ďalší štyria ľudia.

image

Zachránil miliardy, zabil milióny. Chemik Fritz Haber pomáhal živiť svet aj dusiť vojakov v zákopoch

Pacienti mali zostať hospitalizovaní, kým už nepreukázali žiadne známky infekcie, no štyria zrejme z nemocnice ušli. Agentúra TASS uviedla, že pacienti boli v „uspokojivom stave“, ale nemali byť prepustení, až keď sa „nezahojili všetky prejavy choroby na koži“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 05:49