Laboratórne testy našli tri milióny kolónií baktérií žijúcich na obliečkach od vankúšov. Unsplash/ Kinga-howard/
StoryEditor

Nechávate posteľné prádlo aj týždeň neprevlečené? Je na ňom viac baktérií ako na záchodovej doske

Michal Čiernik28.06.2023., 13:30h

Tri milióny bakteriálnych kolónií. Presne toľko našli vedci na týždeň neprezlečených obliečkach.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si už týždeň nepral posteľnú bielizeň, pravdepodobne máš v posteli o 17-tisíc kolónií baktérií viac ako na záchodovej doske. Vedci zhromaždili vzorky nepraných obliečok na vankúše a nechali ich inkubovať až sedem dní, čím odhalili baktérie, ktoré môžu spôsobiť kožné infekcie a zápaly.

Môžu spôsobiť vážne ochorenia

Za novou štúdiou stojí spoločnosť vyrábajúca matrace AmeriSleep. Na začiatku každého týždňa počas štyroch po sebe nasledujúcich týždňov brala vzorky z nepraných obliečok na vankúše od troch dobrovoľníkov, aby odhalila výsledky. „Po týždni obsahujú obliečky na vankúše tri až päť miliónov jednotiek tvoriacich kolónie na troch centimetroch štvorcových,“ zdieľal AmeriSleep v blogovom príspevku.

image

Presúvaš si každé ráno budík o desať minút? Prečo sa to deje a čo to s tebou urobí

Objavené bacily môžu spôsobiť očné infekcie, endokarditídu, bakteriémiu, kedy sa baktérie dostanú do krvného obehu, zápal pľúc, meningitídu alebo rôzne infekcie pohybového aparátu.

Meniť obliečky možno nestačí ani raz za týždeň 

Podľa štúdie z roku 2017, si napríklad takí Američania menia svoju posteľnú bielizeň v priemere len raz za 24 dní. Odborníci však varujú pred zdravotnými rizikami už pri týždňových obliečkach. Dr Hadley King, dermatológ a klinický inštruktor dermatológie na Weill Medical College of Cornell University povedal, že spanie na tej istej obliečke na vankúš po dobu jedného týždňa môže spôsobiť alergie, kožné infekcie alebo zápaly kože.

image

Mikrobiologička o hotelových izbách: Infekcie a ploštice sú aj v päťhviezdičkovom hoteli. Takto sa môžeš jednoducho chrániť

„Keď sa dostaneš do postele, kontaminuješ si posteľnú bielizeň odumretými kožnými bunkami (asi 50 miliónov za deň), make-upom, vlasmi a vlastne čímkoľvek, čo si počas dňa nazbieral, od peľu a srsti domácich zvierat cez hubové plesne a častice nečistôt až po baktérie a vírusové častice,“ prezradil doktor pre  WellandGood.

Preto väčšina odborníkov (ako píšu v The New York Times a v Good Housekeeping) odporúča prať posteľnú bielizeň raz týždenne. Hoci vyššie spomínaná nová štúdia ukazuje, že ani to by nemuselo stačiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:11