Zem má nový „Mesiac“.Twitter/tomsguidefr/
StoryEditor

Zem má nový „Mesiac“. Vedci avizujú neuveriteľný objav, nebude však okolo nás krúžiť večne

Michal Čiernik01.06.2023., 12:00h

Vesmírna skala s názvom 2023 FW13 bola nájdená teleskopom Pan-STARRS na Havaji.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia odhalila, že Zem má nový mesiac – alebo aspoň „kvázi-mesiac“. Kvázi-mesiac je vesmírna hornina, ktorá obieha okolo Zeme, ale je gravitačne viazaná Slnkom. Toto teleso s názvom 2023 FW13 objavili astronómovia pomocou ďalekohľadu Pan-STARRS na vrchole sopky Haleakala na Havaji. 

Odborníci sa domnievajú, že prastarý kozmický spoločník sa nachádza v blízkosti Zeme už od roku 100 pred Kristom a bude krúžiť okolo našej planéty najmenej ďalších 1500 rokov, až do roku 3700 nášho letopočtu. Našťastie ani 2023 FW13 alebo podobný kvázi mesiac s názvom 469219 Kamoʻoalewa nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre ľudí na Zemi. 

Kvázi-satelit

Tieto „kvázi-satelity“, často vyzerajú, akoby obiehali okolo našej planéty podobne ako náš Mesiac. Dostávajú však predponu „kvázi“, pretože sú gravitačne viazané skôr na Slnko ako na Zem. 2023 FW13 sa líši od nášho Mesiaca, pretože obieha mimo zemskej „Hillovej sféry“, oblasti okolo planetárneho telesa, kde je jeho vlastná gravitácia dominantnou silou priťahujúcou satelity. 

image

2023 FW13 objavili astronómovia pomocou ďalekohľadu Pan-STARRS na vrchole sopky Haleakala na Havaji. 

Twitter/cincymuseum/

Polomer obežnej dráhy 2023 FW13 od Zeme je približne 2,6 milióna kilometrov. „Tento rozmer v polomere je taký veľký, že Zem v jeho pohybe nehrá v podstate žiadnu úlohu,“ povedal Alan Harris, vedúci výskumný pracovník Space Science Institute v meste Boulder v Colorade. „2023 FW13nie je žiadnym spôsobom spojený so Zemou inak ako náhodou,“ doplnil.

Má priemer len 15 metrov

2023 FW13 bol prvýkrát pozorovaný 28. marca PanSTARRS predtým, ako jeho existenciu potvrdilo niekoľko ďalších ďalekohľadov. Hoci veľkosť 2023 FW13 nie je potvrdená, špecialista na asteroidy Richard Binzel odhaduje, že má priemer asi len 10 až 15 metrov. 

Pokiaľ ide o to, prečo nebol 2023 FW13 spozorovaný skôr, doktorka Emily Brunsden, astrofyzička z University of York, povedala pre MailOnline, že malé skaly, ako je táto, je veľmi ťažké rozpoznať. „Neprodukujú svoje vlastné svetlo a ani veľmi neodrážajú slnečné svetlo,“ povedala Dr. Brunsden, ktorá sa nezúčastnila výskumu. 

Obežnú dráhu nového "Mesiaca" môžeš sledovať aj na simulátore, ktorý vytvoril amatérsky astronóm Tony Dunn.

image

Nič podobné si ešte nikdy nepočul. NASA zverejnila zvuky prachového diabla na Marse

2023 FW13 je však výnimočný. Od iných podobných satelitov, sa totiž líši tým, že bude krúžiť po svojej dráhe ďalšie stovky rokov. Väčšina takýchto telies má tendenciu sledovať „stabilnú“ dráhu okolo Zeme nie viac ako niekoľko desaťročí, kým nakoniec opustia obežnú dráhu planéty.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:35