Európska vesmírna agentúra hľadá dobrovoľníkov na prácu snov.Esa/romain Gaboriaud/
StoryEditor

Vesmírna agentúra hľadá dobrovoľníkov na prácu snov. Za mesiace ležania dostaneš kráľovský plat, môžu sa hlásiť aj Slováci

Michal Čiernik25.05.2023., 14:00h

Dvanásť mužov bude musieť 60 dní ležať na posteli. Počas celej doby štúdie sa však z nej nebudú môcť pohnúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Dostať zaplatené za dvojmesačné ležanie v posteli môže na prvý pohľad vyzerať až príliš dobre, aby to bola pravda. Presne to však ponúka Európska vesmírna agentúra (ESA) 12 dobrovoľníkom v rámci novej štúdie.

Kým ležanie v posteli môže znieť relaxačne, dobrovoľníci budú počas štúdie čeliť aj cyklistike, spinningu a lekárskym testom – to všetko samozrejme poležiačky. Byť pokusným králikom však nie je zadarmo, agentúra každému ponúka 18-tisíc eur. Zistené údaje zo štúdie majú pomôcť preskúmať potenciálne opatrenia na boj proti zmenám, ktoré ľudské telo zažíva vo vesmíre, uvádza Daily Mail. 

Hľadajú dvanásť mužov vo veku 20 až 45 rokov

Počas 60. dní štúdie bude dvanásť mužských dobrovoľníkov vo veku 20 až 45 rokov ležať v posteliach naklonených šesť stupňov s nohami hore. Jedenie, hygiena a dokonca aj prestávky na toaletu sa musia robiť z tejto polohy, pričom jedno rameno musí byť neustále na matraci.

image

Jedenie, hygiena a dokonca aj prestávky na toaletu sa musia robiť z tejto polohy, pričom jedno rameno musí byť neustále na matraci.

Esa/romain Gaboriaud/

Výskumníci budú sledovať reakciu tela, prí väčšom prúdení krvi do hlavy či strate svalovej hmoty. „Štúdie ponúkajú spôsob testovania opatrení na boj proti niektorým negatívnym aspektom života vo vesmíre,“ vysvetlila vesmírna agentúra. „Počas vesmírnych misií prechádzajú telá astronautov širokou škálou zmien v dôsledku nedostatku gravitácie - všetko od očí až po srdce je ovplyvnené,“ doplnila.

Dva mesiace bicyklovať poležiačky 

Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie skúmali účinky dlhodobej horizontálnej polohy, táto štúdia s názvom BRACE je prvou, ktorá skúma, ako môže bicyklovanie pôsobiť proti zmenám, ktoré ľudské telo zažíva vo vesmíre. Postele dobrovoľníkov majú špeciálne bicykle, na ktorých sa dá jazdiť aj vodorovne.

Cyklistika bola vybraná, pretože je to už základná súčasť každodennej fitness rutiny astronautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. „Povzbudzujeme dobrovoľníkov, aby dosiahli svoje maximálne úsilie na bicykli a potom porovnali dopad s tými, ktorí nebicyklujú vôbec,“ povedala Rebecca Billette, vedúca klinického výskumu v MEDES, Inštitúte pre vesmírnu medicínu a fyziológiu v Toulouse vo Francúzsku.

Výsledky môžu pomôcť aj na Zemi

A nie sú to len astronauti, ktorí by podľa pani Van Ombergenovej, vedúcej ESA pre biologické vedy v Human and Robotic Exploration, mohli ťažiť zo zistení štúdie. „Výsledky z vesmírnych analógov môžu byť užitočné pri navrhovaní lepšej liečby pre starších ľudí a pre pacientov s muskuloskeletálnymi ochoreniami a osteoporózou na Zemi,“ vysvetlila. 

image

K Jupiteru odštartovala nová vesmírna sonda. Medzi jej modulmi je aj unikátny detektor zo Slovenska

Táto štúdia prebieha od apríla do júla 2023, zatiaľ čo nadväzujúca štúdia bude prebiehať od januára do apríla 2024. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:50